Virussen: hoe noemen we het beestje?

Verscheidene vooraanstaande virusdeskundigen troffen elkaar vorige week tijdens Virus Bulletin 2003 (VB2003) in Toronto, Canada. Onderwerp van discussie: de verwarring over de naamgeving van virussen.

Anti-virusbedrijven zijn vaak in een strijd verwikkeld om een nieuw virus als eerste een naam te geven. Het gevolg is dat hetzelfde virus vaak verschillende namen krijgt. Zo geeft het Russische anti-virusbedrijf Kaspersky bijna standaard andere namen aan virussen dan virusbestrijders als Symantec en McAfee.

Voor de computergebruikers die door een virus getroffen worden, wordt het er daardoor niet duidelijker op. Randy Abrams, die er bij Microsoft verantwoordelijk voor is dat er geen besmette software naar klanten wordt verscheept, zegt dat de verschillende namen vaak het onderzoek naar gevaren compliceert.

Dat wil niet zeggen dat er helemaal geen regels zijn. Leidraad voor de naamgeving van virussen is een afspraak die begin jaren negentig door de Computer Antivirus Research Organization (CARO) is gemaakt. De CARO heeft richtlijnen opgesteld hoe verschillende soorten gevaren (macrovirussen, Trojaanse paarden) en getroffen besturingssystemen in de naam van het virus verwerkt moeten worden.

Wetenschappelijke namen

Maar het identificeren en beschrijven virussen is een subjectieve activiteit, betoogde Sarah Gordon van Symantec. Ook bevatten veel nieuwe virussen verschillende onderdelen, waardoor de namen lang en complex worden.

Dergelijke ‘wetenschappelijke’ namen zeggen het grote publiek bovendien niets. Zo staat het ‘I Love You’-virus bij sommige anti-virusbedrijven bekend als ‘VBS.LoveLetter.A’. “De vraag is: ‘Wat voor naam had het virus toen je manager er iets over zag op CNN?'”, aldus Shawn Campbell, de anti-virusmanager van Ford.

Hoewel de deelnemers aan de discussie (die bij wijze van grap werden aangeduid met namen als ‘W32.Abrams’ en ‘Campbell/03’) het over veel problemen eens waren, lijkt de oplossing voor de namenbrij allesbehalve nabij. Virusexpert Richard Ford van het Florida Institute of Technology wees er op dat de anti-virusgemeenschap al negen jaar discussieert over de naamgeving van virussen. Tot nu toe zonder succes.