Virusschrijver krijgt geen strafvermindering

Vallor werd in januari tot twee jaar gevangenisstraf veroordeeld wegens het verspreiden van computervirussen. Volgens Vallors advocaat, Grant Van-Stone, werd de virusschrijver daarmee te hard gestraft, zo bericht BBC News.

De advocaat stelde in hoger beroep dat Vallor niet wist wat voor schade zijn virussen zouden aanrichten. Bovendien had de 22-jarige Vallor geen strafblad en heeft hij meegewerkt met de politie. Het beroepshof in Londen was echter niet onder de indruk van het pleidooi en bevestigde de eerder opgelegde gevangenisstraf.

Vallor (schuilnaam: Gobo) was verantwoordelijk voor drie virussen, waarvan het Gokar-virus verreweg de meeste schade aanrichtte. Volgens de openbaar aanklager infecteerde Gokar 27.000 computers in 42 verschillende landen.

In december 2002 betuigde Vallor, destijds nog op vrije voeten, in WebWereld al zijn spijt voor het verspreiden van de virussen. “Toen ik de virussen schreef was mijn moeder net overleden en mijn computer was mijn enige troost”, aldus Vallor.

Vrienden van Vallor lanceerden in februari dit jaar een site waarop zij opriepen tot de vrijlating van de gevangen virusschrijver. “Natuurlijk zijn virussen illegaal, maar twee jaar cel is belachelijk”, meent ‘Merlion’, één van de makers van FreeGobo.com.