Virus voor Windows CE in een week gemaakt

“Het was niet erg moeilijk. Het heeft me ongeveer een week gekost”, verklaart Ratter desgevraagd tegenover WebWereld. “Ik heb voornamelijk gebruikgemaakt van technieken die al worden toegepast voor Windows, met wat extra toevoegingen om ze goed te laten werken onder Windows CE.”

De 20-jarige Ratter is al jaren bezig met het maken van virussen. Hij maakt onderdeel uit van 29A, een vermaarde groep virusschrijvers. Behalve Ratter is ook diens landgenoot en vriend ‘Benny’ lid van 29A.

Benny maakte het eerste virus voor het .Net-platform. Ook was hij verantwoordelijk voor het eerste virus dat zowel Windows- als Linux-computers kan infecteren.

Vorige maand kwam een ander lid van 29A, een zekere ‘Vallez’, in het nieuws omdat hij het eerste virus (Cabir) voor mobiele telefoons van Nokia (met het Symbian- besturingssysteem) had gemaakt.

Op de vraag of er een soort competitie is tussen de leden van 29A om als eerste met een virus voor een nieuw platform te komen, antwoordt Ratter: “Misschien, maar het gaat in eerste instantie om het leren van nieuwe dingen en het onderzoeken van nieuwe besmettingsmogelijkheden.”

E-zine

De virusschrijvers van 29A treden regelmatig naar buiten. Ze geven een eigen e-zine uit en sturen hun nieuwe virussen naar antivirusbedrijven. Aan het verspreiden van virussen maken zij zich naar eigen zeggen niet schuldig.

“Ik maak alleen proof of concept codes“, zegt Ratter. Een proof of concept virus wordt geschreven met als enige doel om aan te tonen dat een dergelijk virus mogelijk is. “We verspreiden geen virussen, maar kennis”, vat Ratter de filosofie van 29A samen.