Veel aandacht voor moord op Fortuyn

Met name op de site Pimfortuyn.nl stromen de reacties binnen. Bijna elke seconde wordt er een nieuw bericht op de site geplaatst. Ook op diverse andere plaatsen kunnen condoleances worden geplaatst.Startkabel heeft een overzicht van condoleanceregisters.

De Nederlandse krantensites komen vandaag over het algemeen traag binnen. De Volkskrant en NRC Handelsblad hebben nog steeds een aangepast versie van hun site online staan. NRC Handelsblad verstuurde vanochtend een extra nieuwsbrief met nieuws over de moordaanslag.

De Belgische krant De Standaard zet internet in voor een artikel dat morgen in het dagblad verschijnt. Nederlandse e-mailadressen die bij de krant bekend zijn, worden aangeschreven met het verzoek om op enkele vragen antwoord te geven.

Cabaretiers

Wim de Bie heeft enkele teksten over Fortuyn van de voorpagina van zijn weblog gehaald. “Ze zijn niet langer gepast. Ik ontken ze niet, ze blijven in de archieven bewaard – ik haal ze alleen uit zicht”, aldus De Bie op zijn site.

Cabaretier Hans Sibbel (bekend als Lebbis van het duo Lebbis en Janssen) laat in een verklaring op internet weten geschokt te zijn door de aanslag op Fortuyn. Sibbel schreef samen met Peter Heerschop en Viggo Waas een boek over Fortuyn, ‘De puinhopen van Professor Pim Fortuyn’.

Het verwijt dat de media, de politiek en de cabaretiers een klimaat zouden hebben geschapen waarin Fortuyn vermoord kon worden, wijst Sibbel van de hand.

“Voor de duidelijkheid, de mening dat wie dan ook – politici, pers of cabaretiers – door Pim met woorden aan te vallen schuldig zou zijn vind ik walgelijk. De kern van democratie is weerwoord. (…) Hij heeft altijd een grote mond gehad en die heeft ie terug gekregen. Ook van ons. En een ieder die het boek gelezen heeft weet dat we hem met humor een weerwoord hebben willen geven.”

Politieke aandelen

Na het bekend worden van de moord op Fortuyn kelderde het aandeel van de Lijst Pim Fortuyn (LPF) op de Politieke Aandelenmarkt (PAM) van de Volkskrant. Voor de aanslag zou de LPF volgens de beleggers op de PAM nog kans hebben gemaakt op 25 zetels.

Vanochtend noteerde het aandeel op circa 7 procent (11 zetels). Vanmiddag was het aandeel alweer opgeklommen naar circa 9 procent (13 zetels).

Op de zogeheten premiermarkt, waarop kan worden gespeculeerd op wie de nieuwe minister-president van Nederland wordt, daalde het aandeel Pim Fortuyn meteen naar 0 eurocent.

Verdachte

De identiteit van de verdachte is inmiddels bekend. De site van de Vereniging Milieu Offensief, waar de verdachte van de moord op Fortuyn werkte, wordt dinsdag druk bezocht. Om 3 uur vanmiddag hadden ruim 6.500 mensen de pagina opgevraagd. Normaal komen er niet meer dan tien bezoekers per dag.

Op internet heeft de verdachte een autobiografie geplaatst. Tijdens zijn studie in Wageningen besloot hij veganist te worden. Daarnaast zette hij zich in tegen het gebruik van proefdieren, onder meer in het onderwijs. Na zijn studie bleef hij zich inzetten voor het dierenwelzijn.