Trend: bekende journo’s beginnen voor zichzelf

Bekende krantenjournalisten laten de dode bomen voor wat ze zijn en beginnen voor zichzelf.

Ezra Klein: na Bob Woodward, die begin jaren zeventig samen met Carl Bernstein het Watergate-schandaal onthulde, is hij vermoedelijk de bekendste journalist in dienst van de Washington Post. Klein schrijft een column voor de krant en is niet van tv weg te slaan. Zijn belangrijkste verdienste is echter Wonkblog: een site met toegankelijk geschreven commentaren over tal van complexe beleidsonderwerpen.

En nu dreigt Klein te vertrekken bij de Washington Post. De reden? De uitgever van de krant wil niet investeren in een nieuwe site die hij wil oprichten. Daarom is Klein nu op zoek naar externe financiers die hem wél willen helpen bij de oprichting van de nieuwe site, zo meldt The New York Times. Hijneemt mogelijk zijn team van Wonkblog mee.

Ezra Klein zou niet de eerste journalist zijn die de Washington Post verlaat om voor zichzelf te beginnen. In 2007 stapten de politieke journalisten John F. Harris en Jim VandeHei op bij de krant om hun eigen krantje en website te beginnen: Politico.com. Die site is inmiddels onmisbaar voor iedereen die op de hoogte wil blijven van de Amerikaanse politiek.

En eind 2009 verliet ’s werelds beste security-journalist, Brian Krebs, de Washington Post om zijn artikelen over cybercriminelen voortaan op zijn Krebsonsecurity.com te publiceren. Die site is inmiddels goed voor meer dan een miljoen pageviews per maand, zo meldde Krebs eind vorige maand trots.

Ook elders kiezen bekende krantenmedewerkers ervoor om voor zichzelf te beginnen. Recente voorbeelden zijn Nate Silver, die op zijn FiveThirtyEight-blog bij The New York Times in 2008 en 2012 opviel met zijn voorspellingen van de verkiezingsuitslagen, en de invloedrijke gadget-journalist Walter S. Mossberg (bekend van AllThingsD) die vorige week The Wall Street Journal de rug toekeerde.

Dit artikel verscheen op Bright.nl.