Tonie.net grote winnaar Dutch Bloggies 2002

Van Ringelestijn, die de weblog Tonie.net onderhoudt, sleepte drie van de vijftien prijzen in de wacht. Hij werd onderscheiden in de categorieën `beste weblog’, `beste mannelijk logger’ en `beste scooper’.

Als een grote verrassing komen de onderscheidingen voor Tonie.net niet. Van Ringelestijn viel het afgelopen jaar onder meer op met het nieuws over de uitgelekte perscontactenlijst van Microsoft en de primeur over het lekke content management systeem van TV Rijnmond. Door de veiligheidsproblemen bij TV Rijnmond kon een slimmerik een nepbericht plaatsen over het overlijden van Jules Deelder.

De `lifetime award’ ging naar Jeroen Bosch, de geestelijk vader van de moeder aller weblogs Alt0169. Het inmiddels gestopte Alt0169 was een van de eerste Nederlandstalige weblogs en een bron van inspiratie voor een groot aantal webloggers.

Wim de Bie, bekend van zijn tv-programma’s met Kees van Kooten, werd onderscheiden als beste nieuwkomer. Bieslog valt, behalve door de scherpe observaties, op door het ontbreken van een e-mailadres en links naar andere blogs. Wel is er een gedicht van Lucebert op de site van De Bie te vinden. Overigens ligt het Bieslog op dit moment – in verband met een verhuizing – tijdelijk stil.

De Dutch Bloggies werden dit jaar voor de tweede keer uitgereikt. Er werd druk gestemd. De site werd zelfs zo vaak bezocht dat Geocities, de provider waar de verkiezingspagina’s stonden, vanochtend de stekker eruit trok. De pagina’s hadden te veel verkeer gegenereerd. De verkiezingssite heeft inmiddels elders onderdak gekregen.