Tiscali en Garnier leggen dispuut streams bij

Abonnees van Tiscali kunnen nu onbeperkt naar de streams van radiostations als Radio 538 luisteren. Garnier Projects, het bedrijf dat de streams voor de radiostations verzorgt, hoeft de internetaanbieder niet te betalen voor de doorgifte.

Tiscali en Garnier hebben geruime tijd overhoop gelegen over de doorgifte van de streams. Een jaar geleden konden Tiscali-abonnees zo’n vier weken niet naar de streams van Radio 538, Veronica en SkyRadio luisteren.

Inzet van het geschil was de vraag wie moest opdraaien voor de kosten van de doorgifte van de streams. Garnier wilde dat Tiscali daarvoor betaalde, terwijl Tiscali de rekening bij Garnier wilde neerleggen.

Volgens Raymond Garnier van Garnier Projects betrof het een principiële kwestie. “Tiscali probeerde aan twee kanten geld te verdienen. Ze vragen de gebruiker 49 euro per maand aan abonnementsgeld, maar een aanbieder van content moest bij hen ook betalen.”

Volgens Garnier staat Tiscali in Nederland alleen met dit beleid. Andere providers hebben doorgaans zogeheten ‘peering-afspraken’. Via het internetknooppunt AMS-IX wisselen zij internetverkeer uit, vaak met gesloten beurzen.

Portemonnee

Om Tiscali-abonnees toch toegang te verschaffen tot de radiostreams besloot Garnier vorig jaar bakzeil te halen: het bedrijf trok de portemonnee.

Enkele weken terug heeft Garnier het geschil na een gesprek met Tiscali Italië bijgelegd. Garnier hoeft nu niet langer te betalen. “Het management in Italië zag in dat onze content zeer interessant was en heeft ons een zeer goed bod gedaan om het voor beide partijen interessant te maken”, aldus Garnier.”We hopen dat hiermee de zaak voorgoed uit de wereld is.”