De OPTA jaagt actief op Nederlandse spammers. Tenminste één spammer heeft al een afvaardiging van de telecomwaakhond op bezoek gehad.
Internetadvocaten Christiaan Alberdingk Thijm en Wolter Wefers Bettink zeggen dat zij zijn benaderd door een spammer die ‘een groot team’ van de OPTA op bezoek heeft gekregen. Om welke spammer het gaat, willen de twee advocaten vanwege hun beroepsgeheim niet zeggen.
Het bezoek van de OPTA aan de spammer ging met het nodige machtsvertoon gepaard, zo stelt Wefers Bettink. “Het verhaal doet denken aan de manier waarop de NMa (de Nederlandse Mededingsautoriteit, MR) opereert”, zegt de advocaat die spreekt van ‘overvaltechnieken’.
Wefers Bettink zegt dat ‘het niet tot een zaak is gekomen voor mij’. Ook Alberdingk Thijm heeft de spammer niet als klant aangenomen. “Ik wilde de zaak niet behandelen”, aldus de advocaat die onder meer bekend is geworden door zijn verdediging van Kazaa.
Edwin van de Haar, woordvoerder van de OPTA, geeft toe dat de telecomwaakhond bij een spammer op bezoek is geweest. “Als twee advocaten dat zeggen, ga ik dat niet ontkennen”, zegt hij. “Verder ga ik er niet op in. Ik wil geen slapende honden wakker maken.”
Op jacht
“We zijn op jacht en vooralsnog liggen we op schema om nog voor het eind van dit jaar de eerste zaak af te ronden”, aldus Van de Haar. Sinds het Nederlandse spamverbod in mei van dit jaar in werking trad, heeft de OPTA ruim drieduizend meldingen binnengekregen over ongevraagde e-mails, sms-berichten en faxen.
Een van de spammers waarnaar de OPTA in ieder geval onderzoek doet is SNK Bedrijfssoftware, zo blijkt uit e-mails die de OPTA heeft gestuurd naar mensen die bij de telecomwaakhond over SNK hebben geklaagd.
SNK is na Patrick de Bruin en Akin Franks de grootste spammer van Nederland. Sinds het spamverbod van kracht is, is SNK volgens Spamvrij.nl verantwoordelijk geweest voor ten minste zes spamruns.
Anonimiteit
Het Nederlandse spamverbod lijkt zijn vruchten af te werpen. Het aantal spamruns is flink afgenomen sinds mei van dit jaar. Werden er in de eerste maanden van dit jaar nog meer dan honderd Nederlandse spamruns per maand verzonden, inmiddels is dat aantal afgenomen tot enkele tientallen per maand.
Volgens spambestrijder Rejo Zenger is de afname behalve aan het spamverbod ook voor een belangrijk deel te danken aan het uit de anonimiteit halen van de grote (toptien) Nederlandse spammers.
“In bijna alle gevallen is het uit de anonimiteit halen van de spammer voldoende geweest om deze te laten stoppen”, zo vertelde Zenger onlangs bij een presentatie ter gelegenheid van het afscheid van de Nederlandse internetpionier Piet Beertema. “Van de toptien spammers is slechts in een à twee gevallen aan te tonen dat de spammer later opnieuw is begonnen en als het al zo ver kwam was dat altijd op erg kleine schaal.”
Nadat Spamvrij.nl eind mei onthulde dat Arjen Jongeling van Speko verantwoordelijk was voor de spamberichten die uit naam van Akin Franks werden verstuurd, hield de stroom met hypotheekspams bijvoorbeeld onmiddellijk op. Ook van spammer Patrick de Bruin is al maanden niets meer vernomen.
Mein Kampf
De meeste spammers zijn allesbehalve blij met Zengers’ pogingen om hun identiteit te achterhalen en bekend te maken. In maart vorig jaar haalde de hostingprovider HostingXS de site van Spamvrij.nl offline na ‘dreigementen met claims en fysiek geweld’. Deze bedreigingen vormden de aanleiding voor de oprichting van de stichting Spamvrij.nl die het afgelopen weekeinde is opgeheven.
Zeven maanden later was Zenger het mikpunt van bezoekers van het extreemrechtse forum Stormfront. “[Zenger] geeft kameraden aan die lopen te spammen, wat in Nederland nog steeds niet verboden is”, aldus de tekst van een Stormfront-bericht waarin ook Zengers telefoonnummers werden vermeld. Aanleiding voor het bericht was de vermelding van een spambericht van Patrick de Bruin voor de site Extreemrechts.com.
Ook werd Zenger verscheidene malen het slachtoffer van een ‘joe job’. In vier gevallen ging het daarbij om reclame voor ‘Mein Kampf’. Geïnteresseerden zouden het boek van Hitler volgens de tekst van de nepmails bij Zenger kunnen bestellen.
In ieder geval de laatste joe job was het werk van SNK Bedrijfssoftware. Voor de eerdere spamruns werden eveneens ‘open proxies’ gebruikt die ’toebehoorden’ aan SNK.