Technische man GeenStijl is veroordeelde Sonera-hacker

Achter de nickname ‘De Chileen’ gaat volgens Bright niet de voormalige Bruinsma-lijfwacht Charly da Silva schuil, maar de 23-jarige Oscar van Wijland. Van Wijland is de technische man van GeenStijl. Hij werd in 2002 veroordeeld tot zes maanden voorwaardelijk wegens een computerkraak bij provider Sonera.

Bij de Sonera-hack werden in 2000 meer dan honderdduizend inlognamen en wachtwoorden buitgemaakt. Naast gebruikersgegevens tapten de hackers ook e-mailverkeer, van abonnees en ook intern van Sonera-medewerkers.

Door deze hack kwam Van Wijland in contact met Romke Spierdijk, die in De Telegraaf over de zaak schreef.

St*rfucker

Romke Spierdijk richtte GeenStijl samen met zijn toenmalige collega Dominique Weesie op. Spierdijk is inmiddels vertrokken bij De Telegraaf en GeenStijl.

Weesie verklaart tegenover Bright dat zijn superieuren bij De Telegraaf vragen stelden over zijn betrokkenheid bij GeenStijl. Hij is nog wel aan GeenStijl verbonden, maar treedt ‘sinds een paar maanden’ niet meer namens GeenStijl naar buiten.

De medewerkers van GeenStijl blijven bij voorkeur anoniem. Toch zijn de meeste namen van medewerkers van het razendpopulaire weblog in de loop der tijd op internet opgedoken. Zo ontdekte Adam Curry al vrij snel na de start van GeenStijl dat Weesie (Fleischbaum) en Spierdijk (Rombo) bij de site waren betrokken.

Ambroos Wiegers (prof. Hoxha) en Jaap Stalenburg (St*rfucker) verschenen vorig jaar in een aflevering van het tv-programma B&W. Wiegers treedt ook regelmatig op als de woordvoerder van GeenStijl in krantenartikelen.

Ilse Media

Bright onthult ook dat Ilse Media interesse heeft getoond voor het controversiĆ«le weblog. “We hebben drie gesprekken met ze gehad”, vertelt Paul Molenaar, directeur van Ilse Media, aan Bright.

“Wij hadden interesse in hun kennis en aanpak, want het is erg moeilijk om interactiviteit in een gestructureerd medium te passen. Maar op een gegeven moment trokken ze zich terug in een mailtje van drie regels.” GeenStijl bleek geen zin te hebben om ‘in een laboratorium’ te werken.

Ilse Media heeft hoge verwachtingen van weblogs. Het bedrijf nam web-log.nl over, inmiddels de grootste Nederlandse dienst voor webloggers. Directeur Paul Molenaar van Ilse Media is onlangs zelf een weblog begonnen.