Taakstraf voor Nederlandse ‘Pentagon-hacker’

De hacker, Ewout Z., krijgt een taakstraf van zestig uur, zo bepaalde de Utrechtse rechtbank vrijdag. De eis was 120 uur taakstraf en 3 maanden voorwaardelijk. Tegenover het Radio 1 Journaal verklaarde de hacker dat hij opgelucht was over de uitkomst van de rechtszaak.

In juli 2002 werd hij door elf agenten van zijn bed gelicht. De Nederlandse politie kwam in actie op verzoek van de Verenigde Staten.

De hacker, die zich bediende van de nickname ‘Kaas’, was erin geslaagd om binnen te dringen op het netwerk van het Amerikaanse bedrijf Hellmuth, Obata & Kassabaum (HOK). Daar trof hij onder meer een plattegrond en bouwtechnische tekeningen van het Pentagon en enkele FBI-gebouwen aan.

De hacker wees HOK op het lek. Het bedrijf leek aanvankelijk in te gaan op het aanbod van de hacker om de veiligheidslekken te verhelpen. “Op hun verzoek heb ik rapporten over de gaten opgesteld”, vertelde Ewout Z. in 2002 tegenover Webwereld. “Daarmee was ik op 10 juli klaar. Ze beloofden me 3600 dollar te geven voor de informatie. Toen heb ik ze mijn adres gegeven. Op 16 juli stond de politie voor mijn deur.”