Stichting Brein sluit piratensite Film88.com

In februari van dit jaar hadden de Taiwanese autoriteiten al een eind gemaakt aan Movie88.com, de voorloper van Film88.com. Op de site konden internetters voor het luttele bedrag van een dollar films als ‘American Pie 2’, ‘Shrek’ en ‘Legally Blonde’ bekijken.

Op dinsdag kwam Movie88.com weer online onder de naam Film88.com. Het leek erop dat de site op servers in Iran stond. Volgens de whois-gegevens zou het domein zijn geregistreerd door een zekere ‘Hali Hami’ uit Teheran.

Een slimme zet van de mensen achter Film88.com, die koste wat kost uit de handen van de Amerikaanse filmindustrie willen blijven. Iran, dat door president Bush wordt beschouwd als een van de landen uit de ‘As van het Kwaad’, laat zich over het algemeen weinig gelegen liggen aan belangen van het Amerikaanse bedrijfsleven.

Rookgordijn

De domeinregistratie in Iran bleek echter niets meer te zijn dan een door de makers opgetrokken rookgordijn. Onderzoek van de Amerikaanse filmbrancheorganisatie Motion Picture Association (MPAA) wees namelijk uit dat er een Nederlandse connectie bestond.

De benodigde bandbreedte voor de site werd ingekocht bij een Nederlandse service provider. “Waarschijnlijk stonden ook de servers van Film88.com daar ergens in het rack”, aldus Tim Kuik van de Stichting Brein. Stichting Brein werd door de MPAA ingeschakeld om Film88.com te sluiten.

“Het is heel gebruikelijk dat dit soort piraten met allerlei subcontractors werken om zelf buitenschot te blijven.”

Bekende provider

Een klacht bij de provider leidde uiteindelijk tot het door de Stichting Brein gewenste resultaat. “Aanvankelijk zei de provider dat hij niet verantwoordelijk was. Van die gedachte hebben we hem snel af kunnen brengen. Zo snel je op de hoogte bent gebracht, moet je er als provider wat aan doen. Als de provider niets had gedaan, hadden we een rechtszaak aangespannen.”

De naam van de betreffende service provider wil Kuik niet noemen. “Dat lijkt me niet zo netjes.” Wel wil hij kwijt dat het om een bij de Stichting Brein ‘bekende’ aanbieder ging. “Het is niet een van de grote jongens, maar wel behoorlijk bekend.”

Op de site van Film88.com is inmiddels een in gebrekkig Engels gestelde mededeling geplaatst. “Our site is facing technical Proxy/Caching problem at the current moment. We will be back online soonest possible.”

Update, 11.00 uur: Inmiddels is het duidelijk geworden dat de betreffende Nederlandse hostingprovider Trueserver was.