Een groep vrijwilligers van Startpagina, een van de best bezochte internetsites van Nederland, gaat voor zichzelf beginnen. Dat besloten ze gisteren nadat onderhandelingen met Veronica en uitgever IDG over een nieuw op te richten startpagina op niets waren uitgelopen.
Het is de nieuwste aflevering van een nu al een maand durende soap. Het begon allemaal toen Durk Jan de Bruin, die Startpagina anderhalf jaar geleden begon om zijn vader wegwijs te maken op internet, begin april bekendmaakte dat hij de pagina had verkocht aan VNU. Het overnamebedrag is tot op heden onbekend, maar De Bruin is er multimiljonair mee geworden.
De verkoop van Startpagina kwam voor velen als een donderslag bij heldere hemel. De Bruin had het imago van een ideele techneut die niet geinteresseerd was in geld. Honderden vrijwilligers werken belangeloos mee aan het onderhouden van de zogeheten dochterpagina’s van Startpagina. Zij stoppen dagelijks een uur van hun vrije tijd in het verzamelen van links over een bepaald onderwerp. Deze ‘dochters’ zijn goed voor iets meer dan de helft van de anderhalf miljoen bezoeken die Startpagina dagelijks krijgt.
De dochters waren niet betrokken bij de overnameplannen. Wel kregen ze ter gelegenheid van de verkoop allemaal duizend gulden. Een deel van de dochters nam geen genoegen met deze ‘fooi’. Een groep onder leiding van Hans-Wouter van Dam, die zelf twee dochterpagina’s beheert, eiste 15000 gulden voor elke beheerder. De Bruin en VNU weigerden daarop in te gaan. Bert Wiggers van VNU: ‘Het enige wat de beheerders van de dochterpagina’s hebben gedaan is het bijeenbrengen van zo’n honderd links. Het zou gekkigheid zijn om daar zo’n bedrag tegenover te stellen. Het gaat uiteindelijk om het idee van De Bruin, dat hebben we gekocht. Er zijn inmiddels twintig startpagina’s, maar wij hebben de beste.’ Deze concurrerende startpagina’s aasden ondertussen op de ontevreden dochters. Met weinig succes.
Gisteren mislukte dus ook het laatste serieuze alternatief voor Startpagina -een monsterverbond tussen Veronica, IDG en de groep verontruste dochters. Volgens initiatiefnemer Van Dam omdat Veronica en IDG te veel haast hadden en niet tegemoet kwamen aan alle wensen van de dochterpagina’s. ‘Er waren nog te veel zaken onduidelijk. Zo was de medezeggenschap niet goed geregeld. Ook was het niet helder op welke termijn het project geld zou opleveren.’
Van Dam en Veronica en IDG gaan nu onafhankelijk van elkaar verder. Wiggers (VNU) geeft Van Dam weinig kans. ‘Hij heeft zijn hand overspeeld. Er zullen weinig dochters met hem meegaan.’ Van Dam erkent: ‘Voor een grote groep zal dit een te radicale stap zijn.’
Dit artikel verscheen in Trouw.