‘Srebrenica-rapport NIOD moet op internet’

Dat bepleit het digitale platform Burger@Overheid. Het rapport is op dit moment alleen in boekvorm en op cd-rom beschikbaar tegen betaling van 225 euro. Burger@overheid onderzoekt de mogelijkheid om het rapport via haar eigen website toegankelijk te maken.

Het platform vindt dat het rapport kosteloos beschikbaar moet zijn via internet. “De belastingbetaler heeft immers al meebetaald aan het onderzoek zelf, en kan zich nu slechts tegen extra betaling op de hoogte stellen van de exacte feiten. Dit staat op gespannen voet met de kabinetsafspraak dat overheidsinformatie gratis of tegen verstrekkingskosten voor iedereen beschikbaar moet zijn.”

Eerder pleitte de voorzitter van de parlementaire-enquĂȘtecommissie die op dit moment onderzoek doet naar de val van Srebrenica, Bert Bakker (D66), al voor de online publicatie van het NIOD-rapport.

Aan de vooravond van de verkiezingen in mei verklaarde hij tegenover WebWereld: “Het onderzoeksrapport van het NIOD naar de val van Srebrenica zou meteen volledig online moeten komen. De gemiddelde Nederlander gaat daar namelijk geen 225 euro aan spenderen.”

De verantwoordelijke minister, Maria van der Hoeven, lijkt echter niet genegen om het rapport op internet te zetten. Volgens een persbericht van Burger@overheid denkt de minister dat ‘een gelijktijdige vrijgave van een boekpublicatie op internet niet in het belang van de uitgever’ is.