Speko stapt naar rechter wegens OPTA-boete

Speko in november 2005 een boete van 22.500 euro opgelegd van de OPTA (17.500 euro voor het versturen van spam en 5.000 euro voor het niet volledig meewerken bij een doorzoeking op locatie).

Het bedrijf ging tegen deze boete in beroep bij het college van de OPTA. Het college wees de bezwaren van Speko echter af, zo bleek eerder deze maand. Daarom heeft het bedrijf de zaak nu aanhangig gemaakt bij de bestuursrechter in Rotterdam, zo bevestigt de OPTA tegenover Webwereld.

Akin Franks wordt verantwoordelijk gehouden voor een groot aantal spamruns voor hypotheken. Akin Franks was in 2003 en begin 2004 één van de grootste Nederlandstalige spammers.

Kort na de inwerkingtreding van het Nederlandse spamverbod in mei 2004 hield Franks op met het versturen van ongevraagde commerciële mails. In dezelfde maand onthulde Spamvrij.nl na uitgebreid onderzoek ook de vermeende identiteit van Akin Franks.

Groenendaal

Speko is niet het eerste bedrijf dat door de Opta beboet is wegens het versturen van spam en naar de bestuursrechter in Rotterdam stapt. In maart deed de Hilversumse uitgever Groenendaal dat ook al. De OPTA heeft in deze zaak inmiddels een schriftelijk verweer ingediend. De zitting moet nog plaatsvinden.

Als ook de rechtbank in Rotterdam de bezwaren van Groenendaal en Speko verwerpt, hebben zij nog één laatste beroepsmogelijkheid, bij het College van Beroep voor het bedrijfsleven (CBB).

Al veroordeeld

“De vorige kop waarin het woord ‘spammer’ voorkwam bevreemdt mij zeer. De rechter moet daar nog over beslissen”, aldus Arjen Jongeling van Speko. “Speko heeft alle aantijgingen altijd tegengesproken. Er is nog nooit iemand met bewijs gekomen. Het verbaast ons dat de media ons nu al veroordeeld hebben.”

“Wij waren indertijd niet verantwoordelijk voor de spamruns en hebben ook informatie om dat aan te tonen. De Opta heeft die informatie echter altijd genegeerd waardoor we het nu door de rechter laten beslissen”, vertelt Jongeling.