Spammer Groenendaal laakt bewijs OPTA

De OPTA legde Groenendaal eerder deze week een boete van 25.000 euro op. De telecomwaakhond had in totaal 160 klachten ontvangen over spamberichten waarvoor Groenendaal medeverantwoordelijk was.

Groenendaal is het niet eens met deze boete. De kritiek van de Hilversumse uitgever spitst zich toe op de door de OPTA gebruikte verklaringen van de ontvangers van de spam.

“Eén verklaring blijkt vals en getekend door een provider die zich als particulier heeft voorgedaan. De twee overige verklaringen blijken afkomstig van Rejo Zenger en Karin Spaink van de opgeheven stichting Spamvrij”, schrijft de beboete spammer in een persbericht.

Van de 160 klagers hebben er drie hun klacht op verzoek van de OPTA bevestigd: Zenger, Spaink en de provider. Die laatste had dat niet mogen doen, omdat een bedrijf officieel geen spamklacht mag indienen, zo luidt het verweer van Groenendaal. Op dit moment mogen alleen consumenten klagen over de spam die ze ontvangen, bedrijven niet.

De OPTA erkent in het boetebesluit dat de provider geen particulier is. Maar omdat Zenger en Spaink dat wel zijn, is een boete toch op zijn plaats, meent de instantie die toeziet op de naleving van het spamverbod.

Faillissement

In het verweer dat Groenendaal tegen het besluit van de OPTA voerde, stelt het bedrijf dat het versturen van de mails `zonder medeweten van Groenendaal’ zou zijn gebeurd. De directeur van het bedrijf zou op het moment dat de mails werden verstuurd, op vakantie zijn geweest. Eerder had de directeur nog tegen de OPTA verklaard dat hij inderdaad betrokken was bij het versturen van spam. Deze verklaring trok hij later weer in.

Groenendaal heeft zich tot het uiterste verzet tegen een boete. “Gezien de uiterst wankele positie van Groenendaal zou een boete, hoe laag dan ook onherroepelijk leiden tot faillissement”, stelt het bedrijf in zijn verweer. Voor de OPTA was dat echter geen reden om de boete te verlagen of achterwege te laten.

Groenendaal kan tegen de boete van de OPTA in bezwaar gaan. Het bedrijf heeft zes weken de tijd om een bezwaar in te dienen bij het bestuur van de toezichthouder. Daarna kan de spammer ook nog naar de rechter stappen.

Groenendaal was donderdag niet bereikbaar voor een verdere toelichting.