Spaink: rechtszaak aangemeld bij Guinness

De publiciste heeft een verzoek ingediend bij de redactie van het recordoverzicht, omdat zij denkt dat de rechtszaak in aanmerking komt voor een vermelding als vaakst uitgestelde uitspraak.

Het betreft een uitspraak in een bodemprocedure die de Scientology-kerk heeft aangespannen tegen Karin Spaink en een groot aantal Nederlandse internetaanbieders. De zaak draait om de online publicatie van het zogeheten Fishman Affidavit, een be√ędigde verklaring van het voormalige Scientology-lid Steven Fishman.

In deze verklaring hangt Fishman de vuile was van Scientology buiten. Ook zijn er enkele ‘geheime’ cursussen van Scientology aan de verklaring toegevoegd. Door (delen van) die verklaring op internet te publiceren, schenden Spaink en de internetproviders volgens Scientology het auteursrecht van de kerk. De Amsterdamse rechtbank bepaalde echter tot twee keer dat Spaink het Fishman Affidavit op haar homepage mag laten staan.

“De uitspraak is inmiddels acht keer uitgesteld”, schrijft Spaink in de aanmelding voor haar record. “Het Hof beloofde aanvankelijk op 13 juni 2002 uitspraak te doen. Op die dag hoorden we dat de uitspraak zou worden uitgesteld tot 5 september 2002 en zo is het sindsdien doorgegaan.”

Het is de vraag wat eerder zal komen: de vermelding van het record bij Guinness World Records of de uitspraak. Guiness reageert binnen zes tot acht weken op de aanvraag, terwijl de nieuwe datum voor de uitspraak is vastgesteld op 17 juli. De kans bestaat echter dat de uitspraak op 17 juli opnieuw zal worden uitgesteld.