Schrijfster Karin Spaink moet 2500 euro betalen aan een Belgische rijkswachter. Spaink had de werkwijze van de agent aan de kaak gesteld.
Ook Spainks partner, Zenon Panoussis, werd veroordeeld tot het betalen van een boete van 2500 euro, omdat hij ‘lasterlijke opmerkingen’ zou hebben geplaatst op de site Klotenknijper.com.
De Belgische rijkswachter, Koen Clonen, spande een rechtszaak aan tegen Spaink en Panoussis, omdat de twee zijn gedrag in een artikel in de Belgische krant De Morgen en op de site Klotenknijper.com aan de kaak hadden gesteld.
Spaink en Panoussis maakten kennis met Clonen tijdens een treinreis naar Antwerpen. Omdat Clonen twee Marokkaanse jongens intimiderend benaderde, leverden Spaink en Panoussis commentaar op de werkwijze van Clonen. Daarop werden de twee gearresteerd. Panoussis werd mishandeld.
Fouilleren
Voor de Belgische krant De Morgen schreef Spaink enkele dagen een artikel over Clonen. Daarin noemde zij hem ‘Klotenknijper’, een verwijzing naar de manier waarop Clonen de twee Marokkaanse jongens ‘fouilleerde’.
Het artikel schoot Clonen in het verkeerde keelgat, al wachtte hij veertien maanden voordat hij een rechtszaak wegens laster aanspande tegen Spaink. Toen Panoussis naar aanleiding van de rechtszaak besloot onder de naam Klotenknijper.com een website op te zetten, werd ook hij gedaagd.
Clonen wilde behalve een schadevergoeding een verwijdering van Spainks krantenartikel van Klotenknijper.com. Dit verzoek wees de rechter af. Ook mag Klotenknijper.com blijven bestaan.
Teleurgesteld
Spaink is desalniettemin teleurgesteld in de uitkomst van de rechtszaak, zo laat zij in een persbericht weten. “Hij heeft die Marokkaanse jongens geïntimideerd, ons onwettelijk gearresteerd, mijn lief geschopt en geslagen en nu moet ik hem nog schadevergoeding betalen ook?”
“De Antwerpse rechtbank heeft voorrang gegeven aan het recht op een goede naam van rijkswachter Clonen boven het recht op vrije meningsuiting en specifiek het recht op signalering van misstanden. Dit is, mede door de veroordeling tot niet geringe schadevergoedingen, een negatief precedent voor de recht van burgers om controle uit te oefenen op het handelen van autoriteiten”, meent Spaink.
Volgens Spaink kan het vonnis bovendien verregaande gevolgen hebben voor journalisten. “De precedent die dit vonnis schept betekent immers dat als Berlusconi zich in het kruis getast voelt door een artikel op de Volkskrant-site, hij de Volkskrant in Italië kan dagen, in zijn eigen rechtbanken en volgens zijn eigen wet.”
Spaink en Panoussis zijn van plan in hoger beroep te gaan tegen de uitspraak.