Sollicitatiebrieven door fout online

De brieven aan de afdeling personeelszaken zijn, evenals andere interne documenten, zichtbaar geworden door de nieuwe zoekmogelijkheden van Google. Sinds enige tijd biedt Google de mogelijkheid om behalve html-bestanden ook onder meer Word-, Excel, RTF- en Lotus 1-2-3 bestanden die op internet staan, te doorzoeken.

Daardoor is het voor de huis-tuin-en-keuken-hacker een stuk makkelijker geworden om met een simpele zoekopdracht wachtwoorden en creditcardnummers te bemachtigen. Maar ook andere vertrouwelijke informatie, zoals sollicitatiebrieven en interne telefoonlijsten, is daardoor makkelijker te vinden, zo stelt de zoeksite Voelspriet.nl vast.

“Een uurtje zoeken via Google levert ruim vijftig niet openbare documenten op, zoals een interne telefoonlijst van de afdeling Farmacologie-Toxicologie van het St. Radboud in Nijmegen, een scheidsrechtersformulier en een vertrouwelijk verslag van een docentenvergadering van de Katholieke Universiteit Leuven”, meldt Voelspriet.nl.

De sollicitatiebrieven aan het Blindeninstituut Bartime├║s uit Zeist waren echter verreweg het interessantst. De sollicitanten reageerden zonder uitzondering geschrokken toen ze door Voelspriet.nl met hun eigen sollicitatiebrieven werden geconfronteerd.

“Hoe weet u dat ik kampleidster bij de Scouting ben? Staat dat op internet? Maar dat is helemaal niet de bedoeling”, aldus een van de gedupeerden.

Het hoofd personeelszaken van het blindeninstituut belooft beterschap. De bestanden zullen van internet worden verwijderd. “We zullen de kandidaten onze excuses aanbieden.”