Site wil winkeldieven aan schandpaal nagelen

“Als je je realiseert dat er één miljoen dingen worden gestolen in winkels moet je ergens beginnen”, beargumenteert Alexander Futselaar, de webmaster van Winkeldief.com, het initiatief tegenover WebWereld. Op de site kunnen winkeliers foto’s en gegevens van (vermeende) winkeldieven plaatsen.

De database met vermeende dieven blijft de eerste maanden ‘gewoon’ openbaar, aldus Futselaar. “We wachten tot er voldoende mensen zijn geregistreerd. Daarna grendelen we de site af voor gewone bezoekers.”

Volgens het College Bescherming Persoonsgegevens (CBP) mogen de foto’s van vermeende dieven niet zomaar op internet worden gepubliceerd. “Dat gaat veel te ver”, zegt Barabara den Uijl van het CBP. “Daarmee gaan we terug naar de middeleeuwen.”

Haken en ogen

Ook aan het publiceren van foto’s die alleen toegankelijk zijn voor winkeliers zitten volgens het CBP ‘de nodige haken en ogen’. “Als de makers van Winkeldief.com dat willen doen, adviseren we hen om contact met ons op te nemen. Ze moeten voldoende rekening houden met de privacyaspecten.”

Omdat winkeliers zelf foto’s mogen insturen, lijkt misbruik van de site op de loer te liggen. Dat iemand ten onrechte met zijn foto op de site kan komen, hoeft volgens Futselaar geen probleem te zijn. “Mocht het zo zijn dat iemand vindt dat hij ten onrechte in ons systeem staat, dan kan hij contact opnemen.”

“Deze site is een test om te kijken wat de reacties zijn van de consument en winkeliers”, aldus Futselaar. “Vooralsnog denk ik dat het wel toelaatbaar is.”

Balkenende

De meeste internetters nemen het project niet al te serieus. Er worden massaal foto’s ingestuurd van ‘winkeldieven’ zoals Bill Gates, Wim Kok en Jan Peter Balkenende. Ook de gebrekkige spelling op de site wordt op de hak genomen.

Een soortgelijk project van de werkgroep Veilig Amersfoort veroorzaakte vorig jaar veel ophef. Onder het motto `mail uw crimineel’ konden Amersfoorters foto’s van vermeende veelpegers opsturen. Deze werden dan op de site gepubliceerd. Het project trok destijds veel media-aandacht, maar bleek een vroege aprilgrap te zijn.