Site Radio 538 zondagavond gehackt

“Na, na, na, na, na, naah!” Wie zondagavond om half tien ’s avonds naar de site van Radio 538 surft, hoort een kinderkoortje zingen. Het is niet de nieuwe jingle van het popstation, maar een actie van een hacker die de voorpagina van de site heeft aangepast.

“Steed has owned your b0x..”, staat er op de site. Deze mededeling wordt gevolgd door twee redenen waarom de hacker Radio 538 moest hebben.

“1. This site was defaced in support to Anti DMCA.” De DMCA (Digital Millennium Copyright Act) is een omstreden Amerikaanse copyrightwet die het verbiedt om beveiligingen van software of ander auteursrechtelijk beschermd materiaal te omzeilen.

Het bekendste ‘slachtoffer’ van deze wet is de Rus Dmitry Sklyarov. Hem hangt 25 jaar gevangenisstraf en een boete van 250.000 dollar boven het hoofd, omdat hij een programma schreef waarmee gebruikers van de eBook Reader van Adobe de beveiliging van de uitgevers van e-books kunnen omzeilen.

Wat Radio 538 met de DMCA te maken zou hebben, is onduidelijk. De hacker meldt er in ieder geval niets over.

De tweede reden voor de hack is zo mogelijk nog cryptischer. “My dog threatened to beat me up with a bone if I didn’t defaced this site, therefore I’m innocent as I did it to save the embarassment of being beaten up by a dog with a bone!”