Schoolbank wil meer geld van bezoekers

“Al die jaren ben ik verliefd geweest op…” Wie benieuwd is hoe deze zin op de site van Schoolbank afloopt, moet sinds deze week betalen. “Je bent SchoolBANK-Basis gebruiker, daarom wordt niet de volledige tekst getoond”, zo luidt de boodschap die gebruikers van de populaire site krijgen voorgeschoteld.

Ook wie een foto van een oud-klasgenoot wil bekijken, moet nu betalen. Sommige bezoekers van Schoolbank zijn daar niet blij mee. “Ik heb mijn foto’s verwijderd. Geld verdienen met mijn foto’s doe ik liever zelf”, schrijft een gebruiker van Schoolbank. Hij vindt dat Schoolbank de gebruikers slecht behandelt. “Schoolbank heeft haar succes, meer dan welke site dan ook, te danken aan haar deelnemers.”

In een bericht aan de bezoekers van Schoolbank stelt uitgever Guy Spriggs dat de site het geld van zijn bezoekers hard nodig heeft. “De onderhoudskosten stijgen snel. Meer bandbreedte, snellere servers, een professioneel helpdesk-team… het kost allemaal geld. Zonder een bijdrage van onze gebruikers kunnen we het simpelweg niet doen.”

Schoolbank Plus, zoals het betaalde abonnement heet, kost 12,95 euro per jaar en ‘maar 5,95 euro’ voor een maand toegang. Schoolbank vraagt al langer geld aan mensen die contact willen opnemen met hun oud-klasgenoten. Om die reden staat de site het ook niet toe dat mensen hun e-mailadres of telefoonnummer vermelden op hun persoonlijke pagina.