RTL Boulevard jat cartoons van Nu.nl-tekenaar

RTL Boulevard gebruikte op 16 november een deel van een afbeelding van Seven met vallende dominostenen. De signatuur van de cartoonist was uit de afbeelding weggesneden. De Nieuwste Show toonde op 29 oktober een cartoon die Seven voor Nu.nl had gemaakt.

Seven, die een dagelijkse cartoon voor Nu.nl tekent en in het verleden ook heeft gewerkt voor Webwereld, is boos over de handelswijze van RTL Boulevard en De Nieuwste Show. “Ik vind het een trieste zaak dat een professionele mediaredactie zomaar ongevraagd auteursrechtelijk eigendom plukt van de site van een freelancer en hem vervolgens ook nog weigert te betalen voor gebruik van zijn werk.”

Volgens Seven is het een principiĆ«le zaak. “Het gaat me niet eens zo zeer om het geld. Je steelt niet zomaar andermans werk. De redacties moeten leven van hun programma, ik moet leven van mijn werk, zo simpel is het. Als het om een niet-commercieel, persoonlijk initiatief gaat ben ik niet te beroerd om gebruik van mijn werk gratis toe te staan als men het even netjes vraagt.”

Hergebruiksfactuur

De cartoonist en zijn belangenbehartiger Comic House hebben contact opgenomen met de twee programma’s. “Voor beide jatwerkgevallen hebben we een brief plus hergebruiksfactuur verstuurd, maar tot dusver zonder resultaat”, aldus Seven.

Een rechtszaak aanspannen om op die manier een vergoeding te krijgen, is volgens Hans Buying van Comic House niet interessant. “Het is niet aantrekkelijk om een juridische procedure te starten om een vordering van pakweg 500 euro op te eisen. Dat weten de omroepen ook. We kunnen dreigen, maar niet slaan. Tenminste niet zonder dat het ons meer pijn doet dan hen.”

Bewijzen

Marieke Westerman van RTL Boulevard weet dat de afbeelding is gebruikt. “Op Domino Day hebben we een gratis computerplaatje gebruikt, maar ik heb nog niet meegekregen dat de maker ervan contact met ons heeft opgenomen. Als hij kan bewijzen dat het zijn plaatje is, dan betalen we die vergoeding. Dat is geen enkel probleem.” Ze belooft contact op te nemen met Seven.

Ook Maarten van Dijk van De Nieuwste Show belooft dat de producer van het programma contact zal zoeken met Seven. Op het moment van schrijven had de cartoonist nog niets van de twee redacties gehoord. “Ze laten zich wel kennen zo. Volgens mij is het gewoon een afleidingsmanoeuvre en hoor ik uiteindelijk niks van ze. Als ze bereid waren te betalen, dan hadden ze allang kunnen reageren.”

Seven hekelt de ‘brutale praktijken’ van de tv-makers. “Pas als er commotie ontstaat, geven ze toe. Het was dat een vriend me tipte dat hij mijn cartoon in De Nieuwste Show zag. Anders was ik er niet van op de hoogte geweest en waren ze er ongemerkt mee weggekomen.”