PvdA: Europa moet Amerikaanse spam weren

Als het aan de PvdA’ers Martijn van Dam en Edith Mastenbroek ligt, dient de Europese Commissie een verzoek van die strekking in bij de Verenigde Staten. “Hiermee moeten de Amerikanen worden aangezet tot strengere maatregelen tegen spamverstuurders”, schrijft Tweede-Kamerlid Martijn van Dam op zijn site.

Volgens de twee PvdA’ers schiet de Amerikaanse spamwetgeving tekort. Sinds 1 januari is in de Verenigde Staten een opt-out systeem van kracht. Daarbij mogen bedrijven geen spam meer versturen naar mensen die zich hebben afgemeld. “Dat systeem functioneert niet”, aldus Van Dam.

De Europese Unie heeft er regelmatig bij de Verenigde Staten – tevergeefs – op aangedrongen om voor een opt-in systeem te kiezen. Bedrijven mogen consumenten dan alleen commerciële e-mails sturen als ze daar om gevraagd hebben. In Nederland wordt binnenkort, net als in de rest van de Europese Unie, een opt-in systeem van kracht.

Benutten

“Wij willen dat de EU de druk op de VS opvoert”, aldus Van Dam en Mastenbroek, die kandidaat is voor het Europarlement. “Dat kan door de Amerikaanse regels te benutten. Wij stellen voor dat de Europese Commissie namens alle burgers van de EU een verzoek indient voor een opt-out van alle mailadressen uit de EU. Bedrijven uit de VS mogen dan niemand meer spammen met een e-mailadres uit de EU.”

Het Amerikaanse Congres wil dat de Amerikaanse handelswaakhond FTC een ‘do not spam’-register instelt. Amerikanen zouden zich daar moeten kunnen aanmelden als ze geen spam meer willen ontvangen. Van Dam en Mastenbroek willen dat alle Europese e-mailadressen ook standaard in dat register komen.

“Bedrijven die toch spam sturen naar EU-mailadressen kunnen door de EU worden aangeklaagd op basis van de in de VS geldende regels. Zij kunnen rekenen op een forse schadeclaim”, aldus Van Dam en Mastenbroek. “Uiteraard kunnen mensen nog wel mails blijven ontvangen waarvoor ze zich hebben aangemeld.”