PvdA en Tiscali kraken adsl-beleid KPN

Dat stelt Martijn van Dam, Tweede-Kamerlid voor de PvdA. Hij reageert daarmee op een brief die KPN aan de Tweede Kamer heeft gestuurd.

In de brief geeft KPN verschillende redenen waarom het telecombedrijf adsl goedkoper aanbiedt aan consumenten dan aan concurrenten.

Consumenten kunnen voor 17,95 euro per maand een adsl-abonnement nemen bij KPN-dochter Het Net, terwijl concurrerende providers 19,95 euro moeten betalen aan KPN voor de levering van adsl.

Van Dam is kritisch over de uitleg die KPN in de brief voor dit prijsverschil geeft. “KPN suggereert van alles, maar onderbouwt het niet met feiten. Als concurrent ben je kansloos, tenzij je bereid bent verlies te nemen.”

KPN wijst er onder meer op dat providers niet per se adsl bij KPN hoeven in te kopen. Van Dam: “Dat kan echter nog niet in elke regio. Versatel wil bijvoorbeeld niet in alle regio’s investeren. Dan ben je dus aangewezen op het netwerk van KPN.”

Boter op het hoofd

Wat Van Dam betreft moet de OPTA daarom toezicht gaan houden op de adsl-markt. Op dit moment mag de telecomwaakhond dat nog niet, maar als de nieuwe Telecommunicatiewet van kracht wordt, zal dat wel kunnen.

De nieuwe rol die de OPTA door die wet krijgt, is een uitvloeisel van een Europese richtlijn. Van Dam: “Die moet in Nederlandse wetgeving worden omgezet. Er kan echter wel aan gesleuteld worden en dat probeert KPN nu te bereiken. De VVD heeft zich al voor het karretje van KPN laten spannen en probeert allerlei drempels op te werpen om de macht van de OPTA in te perken.”

De toon die KPN in de brief aan de Kamer aanslaat, bevalt Van Dam allerminst. “KPN gebruikt nogal grote woorden voor een bedrijf dat al jarenlang boter op het hoofd heeft. KPN beweert een keer of vijf dat de OPTA misleidend communiceert, maar zelf gedraagt KPN zich ook niet al te netjes.”

Marketingvergoeding

Van Dam is niet de enige die boos is over de opstelling van KPN. De brief van KPN heeft ook de toorn van internetaanbieder Tiscali gewekt. “Het slaat nergens op wat Scheepbouwer nu weer allemaal zegt”, aldus Margaret van Kempen, woordvoerder van Tiscali.

In de brief schrijft KPN dat andere providers een ‘additionele marketingvergoeding’ krijgen om te kunnen concurreren met het goedkope adsl-aanbod van Het Net. “Tiscali heeft daar nog nooit van gehoord”, aldus Van Kempen.

“We hebben wel een overeenkomst dat we een vergoeding van KPN krijgen voor elke aangebrachte abonnee, maar dat bedrag is niet verhoogd sinds Het Net is begonnen met prijsstunten.”

Tiscali hekelt ook Scheepbouwers argument dat providers die klagen over KPN, zelf maar een netwerk moeten aanleggen. “KPN heeft het uitrollen van een netwerk door een andere provider altijd gefrustreerd”, aldus Van Kempen.

“KPN rekent voor alles te hoge prijzen. De energieprijzen voor het gebruik van een wijkcentrale waren bijvoorbeeld veel te hoog. KPN probeert de boel voortdurend te vertragen.”