Domeinnamen eindigend op .nl moeten ook beschikbaar komen voor particulieren en buitenlanders. En domeinkapers moeten harder worden aangepakt.
Dat zijn de belangrijkste aanbevelingen van het Projectteam Domeindebat, dat in opdracht van de Stichting Internet Domeinregistratie Nederland (SIDN) voorstellen doet voor de toekomst van het .nl-domein. Het Projectteam biedt vanmiddag zijn rapport aan aan Monique de Vries, staatssecretaris van Verkeer en Waterstaat.
De SIDN beslist in een vergadering medio december of de aanbevelingen van het Projectteam worden overgenomen. De stichting is niet verplicht om de aanbevelingen over te nemen.
“Maar het is waarschijnlijk dat de SIDN onze aanbevelingen in hoofdlijnen overneemt. Ook omdat er vanuit verschillende kanten druk op de SIDN wordt uitgeoefend om het een en ander te veranderen”, aldus woordvoerder Ruben Mensink van het Projectteam Domeindebat.
Particulieren
Particulieren worden in de toekomst hetzelfde behandeld als bedrijven, als het aan het Projectteam ligt. Tot nu toe was het registreren van een Nederlandse domeinnaam (bijvoorbeeld pietjepuk.nl) voorbehouden aan bedrijven en organisaties. Particulieren moesten genoegen nemen met een zogeheten persoonsdomeinnaam met drie cijfers erin (pietjepuk.327.nl).
Deze persoonsdomeinen zijn allesbehalve populair bij particulieren. Op dit moment zijn er slechts 647 Nederlandse persoonsdomeinen. Ter vergelijking: er zijn 677.930 ‘bedrijfsdomeinnamen’. Veel Nederlandse particulieren wijken uit naar domeinen als ‘.org’, ‘.com’, ‘.net’ en ‘nu’.
Ook ‘buitenlanders’ mogen van het Projectteam een Nederlands domein registreren. Volgens het Projectteam kan er op die manier een einde komen aan de ‘internationale concurrentievervalsing’. Mensink: “Er is vanuit de Europese Commissie gevraagd om wat aan de concurrentievervalsing te doen. Zo loopt er onder meer een zaak van een Belg die er niets voor voelt om in vijftien landen een bedrijf op te richten om in elke lidstaat zijn domein veilig te stellen.”
Domeinkapers
Voor domeingeschillen wil het Projectteam Domeinnaamdebat een nieuwe geschillenbeslechting in het leven roepen. Hierdoor kan de gang naar de rechter vermeden worden. Het Ministerie van Verkeer en Waterstaat had de SIDN al eerder gevraagd om een geschillenregeling in te stellen.
Het aantal domeinnaamconflicten is de laatste jaren enorm toegenomen. Volgens het Projectteam wordt het conflict slechts in 30 procent van de gevallen voor de rechter uitgevochten. In de overige gevallen schikken de partijen onderling, meestal door het tegen betaling overdragen van een domein.
In de voorgestelde domeinbeslechting hoeven merk- en handelsnaamhouders niet langer de dure gang naar de rechter te maken. Een boete van maximaal 15.000 gulden moet malafide domeinkapers afschrikken. Het geld van de boete wordt gebruikt om gedupeerden schadeloos te stellen.
Whois
Tot slot wil het Projectteam Domeinnaamdebat een einde maken aan de bijna onbeperkte beschikbaarheid van gegevens van bedrijven die een domein geregistreerd hebben. Nu kunnen die gegevens nog bijna onbeperkt (500 keer per dag) opgevraagd worden via de site van de SIDN.
Als het aan het Projectteam ligt zal één persoon in het vervolg nog maar tien keer per dag de gegevens van een domeinhouder mogen opvragen. “Op die manier willen we voorkomen dat marketeers de database gebruiken om adressen en telefoonnummers te vinden”, aldus Mensink.
Behalve marketeers zijn ook sommige internetaanbieders niet blij met dit voorstel, weet Mensink. “Veel internetproviders gebruiken die database voor hun eigen administratie.”