Een aantal internetaanbieders, waaronder KPN, Wanadoo en Tiscali, zet in een brief aan de Eerste Kamer de bezwaren tegen een bewaarplicht uiteen.
De aanbieders maken zich grote zorgen over de stappen die in Europa worden gezet om een bewaarplicht in te voeren. “De belangen van de sector en die van consumenten lijken hierbij ernstig te worden geschaad.” Zij roepen de Eerste Kamer op om minister Piet Hein Donner tijdens een overleg op 28 juni met hun zorgen te confronteren.
De providers vrezen dat zij hoge kosten moeten maken om te kunnen voldoen aan de bewaarplicht. “De huidige opslagcapaciteit van marktpartijen is niet voldoende.” De internetaanbieders zijn bang dat ze veel meer verzoeken om informatie krijgen (ook uit het buitenland), hetgeen hogere kosten met zich mee zal brengen.
Ook hekelen de providers het ontbreken van mogelijkheden om het overheidsbeleid te beïnvloeden. “De betrokken ministeries (Justitie en Economische Zaken) hebben, ondanks toezeggingen daartoe, nog steeds niet overlegd met marktpartijen over de uitvoering en gevolgen van een bewaarplicht.”
Onderzoek
De internetaanbieders vinden het vreemd dat zij niet zijn geraadpleegd voor het dinsdag gepresenteerde onderzoek van de Erasmus Universiteit. “Dit maakt de toegevoegde waarde van het onderzoek op zijn minst twijfelachtig.”
De conclusie van de onderzoekers van de Erasmus Universiteit was dat het bewaren van verkeersgegevens van telefonie en internet kan een belangrijke bijdrage leveren aan grootschalige en internationale opsporingsonderzoeken.
De onderzoekers pleiten voor een wettelijke bewaarplicht van één jaar. Dit zou opsporingsambtenaren in staat moeten stellen om bewijsmateriaal te verzamelen en criminele netwerken in kaart te brengen.
Tegelijkertijd geven de onderzoekers in het rapport toe dat het ‘niet mogelijk [is] gebleken een antwoord te geven op de vraag of historische verkeersgegevens van direct of wellicht van indirect belang voor het bewijs in strafzaken bleken te zijn’.
Het is niet voor het eerst dat de internetaanbieders bij de politiek aan de bel trekken over het opslaan van verkeersgegevens. In december vorig jaar stuurde een groot aan providers ook al eens een brandbrief naar de Eerste en Tweede Kamer.