De providers die door Stichting Brein voor de rechter zijn gedaagd, spannen nu een bodemprocedure tegen de auteursrechtenorganisatie aan.
“Wij zijn van mening dat een fundamentele vraag over het verstrekken van naam- en adresgegevens van onze klanten niet in een kort geding kan worden afgedaan”, aldus Ronald van der Aart, woordvoerder van Chello.
Chello is één van de providers die door Brein is gedaagd. Daarnaast moeten ook Planet Internet, @Home, Tiscali en Wanadoo zich in de rechtszaal tegen Brein verweren. De advocaat van de vijf providers is Christiaan Alberdingk Thijm, in het verleden onder meer advocaat van Kazaa.
Het kort geding dat Brein tegen de vijf providers heeft aangespannen, dient op 16 juni. De providers hopen dat de kortgedingrechter het vonnis in de bodemprocedure wil afwachten.
“Volgens ons is er geen spoedeisend belang bij deze zaak”, zegt Van der Aart. “Deze kwestie speelt al jaren.”
Overbodige zaak
Tim Kuik van de Stichting Brein meent dat er wel degelijk sprake is van een spoedeisend belang. “Wij denken dat we het spoedeisend belang kunnen aantonen. Het gaat om mensen die veel muziek aanbieden. Daardoor lijden wij schade.”
Kuik spreekt van een ‘overbodige zaak’. “Normaal voer je eerst een kort geding en komt er daarna eventueel een bodemprocedure. Maar de providers moeten doen wat ze niet laten kunnen. Ik denk niet dat de rechter in deze vertragingstactiek zal trappen.”
“Ik heb wel vraagtekens bij de motivatie van de providers”, zegt Kuik. “Ze maken reclame voor het downloaden van films via breedband, terwijl ze weten dat het grotendeels illegaal aanbod betreft.”