De grote politieke partijen in Nederland vinden dat de overheid terughoudend moet zijn met de aanleg van breedband. De markt moet het maar doen.
Dat bleek woensdagochtend tijdens een discussie met vijf Tweede-Kamerleden van de VVD, CDA, PvdA, D66 en GroenLinks bij de start van The InterNetworking Event 2002. Hoewel de aanleg van breedband stagneert, zien de kamerleden er niets in dat de overheid breedbandverbindingen naar de voordeur aanlegt.
“De overheid moet wel wat doen, maar het aanleggen van de infrastructuur moet worden overgelaten aan de markt”, zo vatte Bert Bakker van D66 de stemming onder de aanwezige politici samen. “De kabel en de telefoonlijnen zijn overgegaan in private handen. Dan kun je daarnaast nu niet zelf een tweede infrastructuur aanleggen. Op die manier druk je de bestaande partijen uit de markt.”
Ook Kees Vendrik van GroenLinks noemde de vraag of de overheid moet ingrijpen ‘een duivels dilemma’. “Je kunt je voorstellen dat de overheid in dunbevolkte gebieden subsidies geeft aan kabel- of telecombedrijven. Maar ik ben daar toch huiverig voor: straks houden de telecombedrijven hun hand wel erg makkelijk op bij de minister van financiën.”
Regie
Volgens de PvdA moet de overheid een duidelijker visie ontwikkelen over de aanleg van breedbandverbindingen. “In de volgende regeerperiode moet de regering de regie in handen nemen en met de marktpartijen om tafel gaan zitten. Als we dat niet doen, gaan bedrijven achterover leunen. Je ziet het nu al met KPN die de prijs voor ADSL verhoogt, terwijl de prijzen in Engeland juist naar beneden gaan”, aldus Marja Wagenaar (PvdA).
Hoewel Wagenaar vindt dat de overheid de aanleg van breedband niet zelf ter hand moet nemen, pleit ze wel voor ‘grootschalige proeven op het platteland’. “Daarnaast moet de overheid bedrijven wellicht een duwtje geven, ook in financiële zin.”
GroenLinks en het CDA vinden dat de aanleg van breedbandverbindingen standaard moeten worden opgenomen in plannen voor nieuwbouwwijken. “Dat kan worden vastgelegd in het bouwbesluit, net zoals dat nu al gebeurt met gas en licht”, aldus Vendrik.
Tien jaar
De VVD heeft het meeste vertrouwen in de markt. Voor zover de overheid al een rol moet vervullen, dan toch vooral met het digitaal aanbieden van diensten, zoals het aanvragen van een paspoort of een vergunning. Hella Voute (VVD): “Daarmee creëer je vraag. Dan wil de klant best betalen voor breedband.”
De kamerleden zijn in het algemeen kritisch over lokale overheden die zelf breedbandverbindingen willen aanleggen, zoals Rotterdam en het Groningse Appingedam. “Doelstellingen voor breedband moeten nationaal vastgelegd worden, niet lokaal”, aldus Bakker.
De bij de discussie aanwezige Harry Dragstra van het platform NLflatfee, dat ijvert voor breedbandinternet, was niet onder de indruk van de verhalen van de kamerleden. “Ik ben zwaar teleurgesteld. Dit schiet niet op. Op deze manier bel ik over tien jaar nog steeds in via ISDN.”