Planet Internet wil helft redactie schrappen

Dat bevestigt hoofdredacteur Pieter van Twisk van Planet Internet na een bericht op de site van Adformatie. Volgens het reclamevakblad dreigt de helft van de 26 arbeidsplaatsen op de redactie verdwijnen. De ondernemingsraad van Planet Internet moet het plan nog wel bespreken.

De provider zou zich meer willen richten op de distributie van ‘content’ in plaats van het maken daarvan. Planet Internet België nam in april al een zelfde beslissing en ontsloeg zijn complete redactie.

Van Twisk bevestigt de strekking van het Adformatie-artikel. “Al gaat het om iets minder dan de helft van de banen.” Op verdere vragen geeft Van Twisk geen antwoord. “Ik heb daar verder niets aan toe te voegen. Het ligt op dit moment net iets te gevoelig.”

Redactionele vulling

Planet Internet heeft een van de grootste internetredacties van Nederland. Geen enkele provider, kranten- of nieuwssite heeft een redactie die zich kan meten met die van Planet. Alleen de (publieke) omroepen hebben meer mensen in dienst voor de redactionele vulling van hun sites.

De reorganisatie van de redactie van Planet zou daarmee een gevoelige klap betekenen voor de Nederlandse internetjournalistiek. Planet Internet is al sinds de oprichting een toonaangevende nieuwssite in Nederland.

Na de brand in Volendam op 1 januari 2001 vond een redacteur van Planet op internet foto’s van de kerstversiering in het café. Kort na de terreuraanslagen van 11 september deed Planet uit de doeken hoe de doe-het-zelf-terrorist via internet miltvuur kan maken.

In oktober vorig jaar verklaarde een woordvoerder van KPN nog dat het niet van plan was om mensen te ontslaan bij zijn internetaanbieders Planet Internet, Het Net en XS4ALL.