Panoussis daagt Amerikaanse gemeente uit

Panoussis heeft een mirror gemaakt van een stuk van Declan McCullagh op de site Politechbot.com. De advocaat van de gemeente Kirkland dreigt met juridische stappen tegen McCullagh als hij de posting niet van de site haalt. In het bericht vermeldt McCullagh, die journalist is bij Wired News, de social security numbers (de Amerikaanse equivalent van het sofinummer) van enkele politieagenten uit Kirkland.

Deze nummers waren eerder op gezag van een rechter van de site Justicefiles.org verwijderd. De makers van deze site publiceerden de namen, adressen en social security numbers van politieagenten om ze ‘verantwoordelijk’ te houden. Volgens de rechter was het publiceren van social security numbers echter in strijd met het recht op privacy, dat in dit geval zwaarder zou wegen dan het recht op vrije meningsuiting.Omdat de gepubliceerde informatie volgens McCullagh openbaar is, weigert hij zijn artikel van het net te halen. Hij krijgt daarbij steun van verschillende andere internetters die inmiddels mirrors hebben opgezet.

Ook Panoussis, die al regelmatig op de bres is gesprongen voor de vrijheid van meningsuiting op internet, heeft een kopie van het artikel op zijn site gezet. Bovendien heeft hij een e-mail verstuurd naar de advocaat van Kirkland met het verzoek om een rechtszaak tegen hem te beginnen.

Panoussis in zijn e-mail: “U heeft uw cliënt (de gemeente Kirkland) geadviseerd een oorlog te starten tegen internet. En dat niet alleen, u bent die oorlog feitelijk al namens uw cliënt begonnen. Elke halve zool die langer dan zes weken online is zou u hebben kunnen vertellen dat iedereen die een oorlog start tegen internet, gedoemd is die te verliezen.”

Panoussis heeft nog geen reactie gehad van de advocaat of de gemeente Kirkland en verwacht die ook niet te zullen krijgen. “Ik denk dat ze niets tegen me zullen doen. Wat ze ook doen, het zal allemaal in hun nadeel werken. Het is het verstandigste als ze de zaak laten voor wat het is en hopen dat iedereen het vergeet. En ik heb het idee dat ze dat nu door beginnen te krijgen.”