OnTheFly blijkt grote fan van Anna Kournikova

Op een zelfgemaakte fansite noemt hij Anna Kournikova ‘de beste tennisster van de wereld’. Naast een korte biografie van de van oorsprong Russische tennisster, heeft OnTheFly ook enkele foto’s van haar online gezet. “Ben je geïnteresseerd in haar? Dan kun je me een mailtje sturen voor meer mooie foto’s. Ik heb er namelijk wel meer dan 150”, zo schrijft de 20-jarige inwoner van Sneek op zijn pagina.

De interesse voor Anna Kournikova beperkte zich niet tot het verzamelen van digitale foto’s. De politie nam vorige week niet alleen de computer van de 20-jarige in beslag, maar ook een aantal posters met een afbeelding van Anna Kournikova.

Volgens Oebele Brouwer, persofficier van justitie, kunnen die posters van belang zijn bij het vaststellen van de schuld van de Friese ‘virusmaker’. “Het zou kunnen dat hij afbeeldingen heeft ingescand om te gebruiken voor zijn virus.”

OnTheFly heeft weinig moeite gedaan om zijn identiteit op internet verborgen te houden. Hij postte regelmatig berichten in nieuwsgroepen waarbij hij zowel zijn echte naam als zijn alias ‘OnTheFly’ gebruikte. Ook zijn e-mailadres bij provider @Home duikt in verscheidene berichten op.

Met name in de nieuwsgroep alt.hack.nl liet hij vaak berichten achter. Hij stelt er vragen over hacken en het maken van virussen. Maar hij is ook behulpzaam. Zo biedt hij een programma aan waarmee je het geluid van Canal+ kunt decoderen. “Ik heb het alleen nog niet geprobeerd want ik heb geen tv-kaartje…” Een dergelijk programma bestaat niet: wel circuleert er op internet een programma waarmee de beelden van Canal+ bekeken kunnen worden.

Ook in de nieuwsgroep nl.internet.algemeen schiet OnTheFly andere internetgebruikers te hulp. Bijvoorbeeld met een bericht over wat je moet doen als je junkmail ontvangt: een mailtje naar het abuse-adres van de provider van de afzender sturen.

Het Kournikova-virus was niet het eerste virus van OnTheFly. In januari plaatste hij in de nieuwsgroep alt.comp.virus.source.code de code van het ‘zelfgemaakte’ Iwa-virus’.

Sinds het Kournikova-virus toesloeg wordt alt.hack.nl, de nieuwsgroep waar OnTheFly de meeste berichten achterliet, druk bezochten door journalisten uit binnen- en buitenland. ‘Om de media in de zeik te nemen’ plaatste hacker Gerrie Mansur het mobiele nummer van OnTheFly in de nieuwsgroep. Sinds Mansur het nummer plaatste, werd het vijftig keer gebeld. Onder meer 2Vandaag, de NOS en WebWereld probeerden zo de 20-jarige inwoner uit Sneek te achterhalen. Tevergeefs, het nummer is niet van OnTheFly.