‘Onderhandelingen’ over DDS beginnen donderdag

Het heeft lang geduurd. Ruim een maand nadat de Vereniging Open Domein (VOD) werd opgericht, zullen eindelijk de eerste besprekingen tussen de directie van DDS en de vereniging van bewoners die DDS wil redden, plaatsvinden. De directie van DDS en de vereniging communiceerden tot nu toe voornamelijk per e-mail en brieven.

Dat er toch nog onderhandelingen plaatsvinden, mag opmerkelijk genoemd worden. In een open brief haalde Joost Flint, directeur van DDS, onlangs nog hard uit naar het bestuur van de VOD. “De Vereniging Open Domein doet (…) soms denken aan een sociaal oproer aangevoerd door de kerkelijke leiders die er een kruistocht van willen maken.”

‘Bullshit’

Het conflict spitste zich toe op twee punten. In de eerste plaats wil de VOD niet ingaan op de voorwaarde van DDS om af te zien van een rechtszaak tegen DDS. Volgens Reinder Rustema, voorzitter van de VOD, is dat een onmogelijke eis. “Het is juridisch niet eens mogelijk om op een dergelijke manier afstand te nemen van je grondrechten.”

De directie van DDS had het afzien van juridische stappen wel als expliciete voorwaarde gesteld voor het starten van de onderhandelingen. “Denken jullie dat VOD juridische claims jegens DDS heeft, of deze kan vertegenwoordigen dan wel ondersteunen dan zijn we snel klaar aan de gesprekstafel. We hebben gewoon geen zin in dit soort bullshit”, aldus de directie in een brief aan het bestuur van VOD.

‘Sprinkhanen’

Ten tweede is de VOD het niet eens met plannen van de directie om van DDS een betaalde dienst te maken. DDS onderzoekt op dit moment de mogelijkheden om een betaalde internetprovider te worden. Rustema: “Het plan om bewoners geld te vragen voor hun e-mailadres is in tegenspraak is met de doelstellingen van de vereniging, dus daarmee kunnen we sowieso niet akkoord gaan.”

Volgens Flint zou de VOD juist blij moeten zijn met het heffen van abonnementsgeld. “Commercie is juist een hoeksteen van DDS. (…) Als ‘grootschalige diensten’ zoals e-mail, homepages, intertoegang, ADSL op zakelijke basis geboden worden dan leveren die commerciële activiteiten een geldstroom op waarvan een deel als structurele inkomsten naar het open domein in de stad kan vloeien”, zo laat hij in de brief aan de VOD weten.

Rustema: “De vereniging hecht er veel belang aan dat de bestaande DDS-diensten gratis blijven. Als Flint voor allerlei premium services geld wil vragen, is dat prima. Maar zaken als e-mail moeten gratis blijven. Anders verliest DDS zo een groot deel van de 70.000 actieve gebruikers. Daarmee valt de basis onder DDS weg.”

Flint erkent in zijn brief dat veel bewoners zullen afhaken als DDS geld zal vragen. “Een substantieel deel van de bewoners zal daardoor als sprinkhanen verder trekken om een tijdlang ergens anders de bomen kaal te vreten totdat ook daar niets meer te halen is.”

Flint weigert verder commentaar te geven. Volgens een medewerker heeft hij ‘niets te melden’.