Nederlands virus in toptien 2001

Het jaar is nog niet voorbij, maar het anti-virusbedrijf Sophos weet het al: het Nimda-virus kwam het vaakst voor in 2001. Nimda wordt gevolgd door het Sircam-virus. Samen zijn deze twee virussen goed voor bijna de helft van alle virusmeldingen. Nimda neemt 27 procent van de meldingen voor zijn rekening, Sircam voor 20 procent.

Sophos zoekt de verklaring voor het succes van Nimda, dat pas in september verscheen, in de verschillende manieren waarop het de computer infecteert. “Het is waarschijnlijk dat we dergelijke technieken in de toekomst vaker zullen gaan zien”, aldus Graham Cluley van Sophos in een persbericht.

Op de derde plaats in de Sophos toptien staat het Magistr-virus (12 procent), gevolgd door het Hybris-virus (6 procent) en het Apology-virus (4 procent). Op de achtste plaats staat het Kournikova-virus, gemaakt door de Nederlander Jan de W. Twee procent van alle meldingen die Sophos dit jaar binnenkreeg gingen over het Kournikova-virus (door anti-virusbedrijven VBS/SST-A genoemd).

De W. is de enige virusschrijver uit de toptien die veroordeeld is voor zijn creatie. De rechter legde hem in september een taakstraf van 150 uur op. De 20-jarige inwoner van Sneek gaf zichzelf aan bij de politie.

Het BadTrans-virus dat voor het eerst in april opdook en sinds enkele dagen opnieuw toeslaat, staat op de negende plaats met 1,8 procent. Het virus dat het afgelopen jaar de meeste media-aandacht kreeg, Code Red, komt niet voor in de toptien van Sophos.

In totaal kwam Sophos dit jaar 11.160 nieuwe virussen, wormen en Trojaanse Paarden tegen.