In Amerika is een Nederlander opgepakt die voor meer dan een half miljoen dollar aan niet-bestaande aandelen in Google heeft verkocht.
Veel beleggers kijken reikhalzend uit naar de beursgang van Google die later dit jaar zal plaatsvinden. De Nederlander Shamoon R. speelde handig in op de grote belangstelling voor Google-aandelen.
Shamoon R., die sinds oktober in 2003 in New York woont, deed zich voor als een partner van een venture capitalist. Het openbaar ministerie in de VS noemt dit bedrijf niet met name. Volgens een profiel dat Shamoon R. op de site van de Amsterdam American Business Club heeft geplaatst, blijkt dat het gaat om ‘Kleiner Perkins Caufield & Byers’.
Kleiner Perkins Caufield & Byers is de bekendste verstrekker van durfkapitaal voor internetbedrijven. Het bedrijf heeft een belang in Google. In 1999 investeerde het bedrijf samen met Sequoia Capital 25 miljoen dollar in de zoekmachine.
Volgens Shamoon R. zou hij dankzij zijn positie bij Kleiner Perkins nog voor de beursgang aandelen kunnen leveren. Ook beweerde hij dat hij samen met de oprichters van Google naar Stanford University was geweest.
Dertig jaar gevangenis
Shamoon R. slaagde er op die manier in om 2,8 miljoen dollar aan toezeggingen los te weken bij geïnteresseerde beleggers. Op het moment van de arrestatie van Shamoon R., hadden zijn slachtoffers al meer dan een half miljoen dollar op zijn bankrekeningen gestort.
Onder de slachtoffers zitten volgens Justitie enkele succesvolle figuren uit de zakenwereld en it. Het gaat bijvoorbeeld om een New Yorkse zakenbankier en de voorzitter van een internationaal opererend telecombedrijf.
“De verleiding om mee te doen met een potentieel interessante beursgang was blijkbaar zelfs voor enkele doorgewinterde investeerders niet te weerstaan”, aldus een zegsman van de Amerikaanse federale recherche FBI. “Er zijn altijd mensen die op deze manier snel geld willen verdienen aan argeloze slachtoffers.”
Het geld gebruikte Shamoon R. volgens Justitie om zijn dure levensstijl te bekostigen. Als hij schuldig wordt bevonden, kan hij worden veroordeeld tot maximaal dertig jaar gevangenisstraf en een boete van 1 miljoen dollar. Ook zal hij zijn slachtoffers moeten terugbetalen.