Nederland weer overspoeld met Duitstalige spam

“Auslaender bevorzugt”, “Graeberschaendung auf bundesdeutsche Anordnung”, “Volk wird nur zum zahlen gebraucht!”, “Deutsche werden kuenftig beim Arzt abgezockt”. Wie op eerste Pinksterdag e-mails met deze onderwerpen heeft ontvangen, is niet de enige.

In de nieuwsgroep nl.internet.misbruik klagen diverse Nederlandse internetters op zondag over de grote hoeveelheden Duitstalige spam die ze binnenkrijgen. Ook de inbox van de redactie van Webwereld zit vol met de Duitse spam.

De berichten bevatten in de meeste gevallen korte Duitse teksten en links naar webadressen (‘Lese selbst’, ‘Weiter auf’). De inhoud van de e-mails is extreemrechts.

Odin

Het is niet voor het eerst dat Nederland wordt overspoeld met Duitstalige spam. In juni 2004 werden computers die waren besmet met het Sober.G-virus, eveneens misbruikt voor een Duitse, extreemrechtse spamrun.

Op pc’s die waren geïnfecteerd met het Sober.G-virus, werd een bestand met de naam ‘Nospam.readme’ geplaatst. Dit bestand bevatte een Duitse tekst van de maker van het virus, ‘Odin alias Anon’. Odin is de naam van een Germaanse god. De naam is ook in trek bij rechts-extremisten. Op de rechts-extremistische site Stormfront wordt in discussies bijvoorbeeld regelmatig verwezen naar Odin.

Geen spammer

Begin mei dook er opnieuw een snel om zich heen grijpende Sober-variant op. Bij die gelegenheid spraken diverse virusexperts al de vrees uit dat de virusmaker geïnfecteerde computers zou gaan misbruiken voor het versturen van spam

Die vrees is nu bewaarheid geworden. Computers die zijn geïnfecteerd met de Sober-worm, halen automatisch een nieuwe versie van het virus op. De nieuwe variant is verantwoordelijk voor het versturen van de Duitstalige spam.

Opmerkelijk is dat de laatste creatie van de maker van het Sober-virus weer een boodschap bevat. Deze keer refereert de virusmaker aan artikelen waarin hij wordt aangeduid als spammer. Hij schrijft dat hij geen spammer is, maar er wel één kan worden.