Minister ziet weinig in centraal spammeldpunt

Dat zei de minister van Economische Zaken woensdag bij de behandeling van de nieuwe Telecomwet in de Tweede Kamer. PvdA-kamerleden Martijn van Dam (PvdA) had dinsdagavond aangedrongen op het starten van een dergelijk meldpunt. Kees Vendrik (GroenLinks) en Arda Gerkens (SP) ondersteunden zijn pleidooi.

Spambestrijders pleiten al langer voor het instellen van één punt, waar burgers met hun klachten over spam terecht kunnen. Nu is het onduidelijk wie gaat toezien op de naleving van het spamverbod dat binnenkort in Nederland van kracht wordt.

De Telecomwet legt de verantwoordelijkheid neer bij de OPTA en het College Bescherming Persoonsgegevens (CPB). “Er dreigt een woud aan handhavers te ontstaan”, aldus Sjoera Nas van de digitale-burgerrechtenorganisatie Bits of Freedom (BoF) eerder tegenover WebWereld.

Natuurlijke personen

De linkse partijen SP, GroenLinks en PvdA drongen tijdens het debat aan op een strengere anti-spamwetgeving, waardoor bijvoorbeeld ook werknemers binnen bedrijven tegen spam worden beschermd.

“Het is zeer vreemd dat alleen mail die aan natuurlijke personen wordt verzonden onder het spamverbod valt”, aldus Gerkens (SP). “Ten eerste is het mij niet duidelijk waarom iemand op zijn werk wél met ongevraagde communicatie lastiggevallen mag worden en thuis niet. Ten tweede is dit onderscheid helemaal niet zo duidelijk te maken. Is mijn SP-adres een zakelijk of een privé-adres? En hoe zit het als ik geen Kamerlid maar vrijwilliger zou zijn?”

De VVD’er Stef Blok toonde zich tijdens het debat pessimistisch over het effect van Nederlandse anti-spamwetgeving. “Er komt straks spam uit een land met een ontzettend zwakke justitie, bijvoorbeeld uit Rusland. Dat is dan strafbaar. En dan?”

Volgens Van Dam (PvdA) moet je echter ergens beginnen. “Je zult internationaal afspraken moeten maken. En wat geeft je een betere positie tegenover de VS en andere landen van waaruit veel spam verspreid wordt, dan wanneer je kunt aangeven dat zij geen last meer van ons hebben omdat wij onze regelgeving op orde hebben?”

Infofilter

Blok (VVD) ziet meer in zelfregulering, bijvoorbeeld via Infofilter (een systeem waarbij je kunt opgeven dat je niet geïnteresseerd bent in ongevraagde reclame per telefoon, e-mail en sms). Van Dam ziet daar echter niets in. “Iedereen kan spam verzenden en niet iedereen is aangesloten bij Infofilter”, vatte de PvdA’er het probleem samen.

Een spamverbod draagt volgens Blok alleen maar bij tot de ‘administratieve lasten’ bij het bedrijfsleven. Een van de stokpaardjes van Balkenende-II is nu juist om deze lasten (allerlei regels waaraan het bedrijfsleven zich moet houden) te verlichten.

Vendrik (GroenLinks): “Wat hier aan de orde is, zijn niet de administratieve lasten voor het bedrijfsleven, maar de bedrijfsmatige lasten voor de burger. De kosten die spam veroorzaakt, de geweldige hoeveelheid troep die je via je e-mail binnenhaalt, de verschillende vormen van hinderlijk elektronisch verkeer: het moet gewoon verboden worden en hard worden aangepakt.”