‘Microsoft eist domeinen met MSN in naam op’

Dat melden diverse lezers van WebWereld. Het zou onder meer gaan om de Nederlandstalige sites Msnfan.com, Msnbase.nl, Msn6.nl, Msnnamen.nl, Msntools.com en MSNshit.nl.

Msnbase.nl kondigt op zijn voorpagina al aan dat het de naam zal veranderen in Messbase.nl. Msn6.nl roept lezers op met suggesties voor een nieuwe naam te komen. Msnnamen.nl gaat verder als Chatnamen.nl.

Joost Blonk, beheerder van Msnskins.nl, Msnskins.com en Msndating.nl, is zelf nog niet gebeld. “Maar dat zal vandaag of morgen wel gebeuren. Gisteren zijn al een hoop webmasters gebeld. Dat nieuws heeft zich als een lopend vuurtje verspreid.”

Blonk is er nog niet uit of hij zijn domeinen aan Microsoft zal overdragen. “Een jurist kijkt er nu naar. De meeste webmasters met een MSN-domein, hebben die naam niet gekozen om Microsoft voor het hoofd te stoten. Een nieuwe naam verzinnen is echter niet eenvoudig.”

Blonk is van mening dat Microsoft pas laat optreedt. “Ik ben al twee├źnhalf jaar bezig. Microsoft had hier veel eerder mee moeten komen.”

WindowsXP.nu

Het zou niet voor het eerst zijn dat Microsoft domeinnamen opeist waar de softwarefabrikant recht op meent te hebben. Zo verstuurden de advocaten van Microsoft in december 2002 een brief naar de Nederlandse eigenaar van het domein WindowsXP.nu.

Microsoft eiste het domein op, omdat de naam voor verwarring zou kunnen zorgen. Steven Bink, eigenaar van WindowsXP.nu, koos eieren voor zijn geld en droeg het domein aan Microsoft over.

Ook trad Microsoft vorig jaar op tegen softwaremakers die het woord `Windows’ in de naam van hun software gebruikten. De makers van programma’s als ‘Windows Spy’ en ‘Windows Backup Wizard’ kregen een brief van de advocaten van Microsoft.

De makers van het op Linux-gebaseerde besturingssysteem Lindows kregen een proces aan hun broek, omdat de naam van hun programma te veel zou lijken op Windows.

MSN was dinsdag niet bereikbaar voor commentaar.