Meldpunt Discriminatie waarschuwt Fokzine

Volgens het MDI waren enkele reacties bij het bericht ‘discriminerend’. Zo werden moslims aangeduid als ‘schapenneukers’. Bovendien zouden allochtonen die zich niet aanpassen, volgens dezelfde poster moeten ‘optiefen’.

De moderators van Fokzine hadden de omstreden reacties weliswaar negatief beoordeeld, maar dat was onvoldoende volgens het MDI, zo schrijft Fokzine zelf. De discussiesite, die bekendheid verwierf bij de eerste reeks van Big Brother, heeft de reacties inmiddels verwijderd.

“Zelf vonden wij ook dat het een domme, niveauloze opmerking was. [Maar omdat we meenden] dat het hier een mening van een user betrof, die wettelijk nog wel door de beugel zou kunnen, [hebben we ‘m laten staan]. Het feit dat de reactie al minpunten had gekregen geeft al aan dat we niet zitten te wachten op talloze van dit soort postings, maar schijnbaar is dat voor het MDI onvoldoende”, aldus Fokzine in een toelichting.

Het is niet voor het eerst dat het MDI Fokzine op de vingers tikt. In december 2000 kreeg Fokzine een waarschuwing, omdat er enkele discriminerende bijdragen op de discussiesite waren verschenen. Ook toen haalde Fokzine enkele reacties weg, al verbaasde beheerder ‘Danny’ zich er destijds wel over dat ook moppen over Molukkers volgens het MDI niet door de beugel konden.