Meisje uit Mac-reclame zorgt voor internethype

Apple kon er op wachten. De advertentiecampagne waarin verschillende mensen vertellen waarom ze zijn overgestapt van de pc naar de Mac moest natuurlijk wel reacties oproepen.

Op internet circuleren al enkele parodie├źn op de ‘Switch’-campagne van Apple. Zo leggen onder meer Britney Spears, Bill Gates en een gamer uit waarom ze een Mac gebruiken.

Maar volgens Mac-adepten heeft Apple zelf de beste parodie op zijn campagne gemaakt: het filmpje waarin de Amerikaanse scholiere Ellen Feiss op een nogal aparte manier uitlegt waarom ze het helemaal heeft gehad met de pc van haar vader.

Robijn

De vraag die de fans van Feiss het meeste bezighoudt is of ze onder invloed van verdovende middelen was toen de reclame werd opgenomen. Ze praat een beetje sloom en haar ogen lijken rood, merken bezoekers van Mac- en computerfora op.

Ook in de Nederlandse nieuwsgroep nl.comp.sys.mac is Ellen Feiss onderwerp van discussie. Een van de bezoekers aan de nieuwsgroep zoekt de verklaring voor Feiss’ slome manier van praten in de Amerikaanse cultuur. “Ik denk dat dat de manier is waarop hippe Amerikaanse tieners praten.” Een ander vergelijkt Feiss met “die puber in die commercial van Robijn (die broek die maar niet vaal wil worden)”.

Ook op het web laat de Feiss-hype om zich heen. Er zijn diverse ‘fansites‘ en het is zelfs al mogelijk om koffiemokken, T-shirts en muismatten met een afbeelding van Ellen Feiss te bestellen. Een site publiceert een gefingeerd interview, terwijl een andere pagina Feiss vragen over gezondheid laat beantwoorden.

Mona Lisa

Via e-mail worden diverse afbeeldingen van Feiss verspreid, waarop de tiener doorgaans wordt voorgesteld als een propagandiste van drugs (‘Smoke different’). Ook zijn er wallpapers en iconen beschikbaar.

Een artikel op Wired News dit weekend draagt alleen maar bij aan de Feiss-manie. Een columnist noemt het meisje zelfs al ‘de Mahir van Apple’. De Turk Mahir groeide in 1999 dankzij zijn in knullig Engels opgestelde homepage (‘ I Kiss You!!!’) uit tot een internetberoemdheid en de columnist verwacht dat Feiss hetzelfde zal overkomen.

Een cartoonist ziet een nog grotere toekomst voor Feiss weggelegd. In haar tekening ‘uit het jaar 2525’ wordt Ellen vergeleken met Mona Lisa.