Megabit 2006

In Ede vindt deze week de vierde editie van Megabit plaats: een zomerkamp voor experts op het gebied internetsecurity. Maarten trotseerde een paar uur de regen om polshoogte te nemen.

Tentjes op het Megabit-terrein. Foto genomen op een van de spaarzame droge momenten.

Het weblog MarketingFacts plaatste deze week een filmpje over een Canadese televisie-uitzending over internet uit 1993. De presentator spreekt van een revolutionaire ontwikkelingen rondom een ‘computer network called internet’. Een uitzending die de nodige nostalgische gevoelens oproept kortom.

De eerste keer dat ik op tv iets over internet zag, was eveneens in 1993. Dat was niet op een Canadees tv-station, maar op een lokale Amsterdamse zender. Daar was een verslag te zien van Hacking at the End of the Universe (HEU), een hackersevenement dat in de zomer van 1993 plaatsvond in de Flevopolder.

In de hoofdtent regent het niet. En je kunt er je computer op een tafel zetten.

Hoewel de aandacht voor de bijeenkomst destijds beperkt was, was het historisch belang ervan groot. Het evenement was een belangrijke katalysator voor de introductie van internet in Nederland. De organisatie was in handen van de mensen rond Hack-Tic (later bekend geworden als Xs4all). En ook de mensen die aan de wieg stonden van De Digitale Stad (DDS) en de digitale afdeling van de VPRO, waren van de partij.

Nu, dertien jaar later, kunnen we ons nauwelijks meer voorstellen hoe bijzonder het destijds was om op een campingterrein internet te hebben. Elke zomer zijn in Nederland verscheidene evenementenwaarbij kampeerders internet tot in hun tent hebben. Verreweg het grootste evenement is normaal gesproken Campzone, bedoeld voor gamers.

Flipperkasten

 

Eens in de vier jaar laten ook de organisatoren van HEU weer van zich horen. De laatste bijeenkomst, What The Hack, vond vorig jaar plaats in de buurt van het Brabantse Liempde. In de ’tussenliggende’ jaren organiseren de mensen van internetaanbieder BIT uit Ede Megabit. In tegenstelling tot wat de naam wellicht doet vermoeden, betreft het een klein, gemoedelijk evenement. Hooguit een paar honderd mensen komen bijeen op een veldje op een industrieterrein in Ede, vlakbij het kantoor van BIT.

Megabit trekt veel mensen aan uit de hoek van de providers en beveiliging. ‘Voor ons biedt de bijeenkomst een mooie gelegenheid om potentiële medewerkers tegen te komen’, zegt Michel van Osenbruggen van BIT. De bezoekers hebben een bovengemiddelde belangstelling voor techniek, beveiliging en privacy. Dagelijks staan er lezingen op het programma met onderwerpen als het DoIP-protocol en de rol van internetaanbieders bij de bestrijding van kinderporno.

 

Wat is een hackersbijeenkomst zonder Jolt?

 

Van een geheel andere orde zijn de cursussen lockpicking. Lockpicking, het openen van sloten zonder gebruik te maken van fysiek geweld, maakt al sinds jaar en dag onderdeel uit van de hacking-cultuur. En ook op woensdagmiddag schaarden tussen de tien en twintig bezoekers zich rond twee tafels om de beginselen van het lockpicking te leren.

Dit artikel verscheen op Bright.nl.