Meerderheid Amerikanen: NSA en Bush gaan te ver

Uit een opiniepeiling van Newsweek blijkt dat 53 procent van de Amerikanen meent dat het NSA-programma te veel inbreuk maakt op hun privacy. Daar staat tegenover dat 41 procent van de Amerikanen denkt dat het NSA-programma nodig is om het terrorisme te bestrijden.

Uit dezelfde Newsweek-peiling blijkt dat het vertrouwen in president George W. Bush tot een nieuw dieptepunt is gedaald. Nog maar 35 procent van de Amerikanen vindt dat Bush zijn werk naar behoren doet.

Veel Amerikanen nemen het Bush kwalijk dat hij akkoord is gegaan met het NSA-programma. Vorige week onthulde de krant USA Today dat de NSA kort na de terroristische aanslagen op 11 september 2001 is begonnen met het verzamelen van de telefoongegevens van tientallen miljoenen Amerikanen. De veiligheidsdienst weet precies wanneer, hoe lang en naar wie de klanten van de drie grootste Amerikaanse telecombedrijven bellen.

Al-Qaeda

Volgens Bush is er geen reden tot bezorgdheid. “De privacy van alle Amerikanen is sterk beschermd bij al onze activiteiten”, verklaarde hij eind vorige week. Democratische politici hebben woedend gereageerd op het NSA-programma. “Probeer je me wijs te maken dat tientallen miljoenen Amerikanen betrokken zijn bij Al-Qaeda?”, aldus een boze senator Patrick J. Leahy uit de staat Vermont.

Uit de Newsweek-peiling blijkt een groot verschil tussen Republikeinen en Democraten. Van de achterban van de Democraten meent 73 procent dat het NSA-programma te ver gaat. Bij het Republikeinse electoraat geldt dat maar voor 26 procent van de respondenten.

Voor de poll van Newsweek zijn 1007 Amerikanen telefonisch ondervraagd. De foutmarge bedraagt volgens de onderzoekers 4 procentpunt.