Ruud de Jonge van Microsoft Nederland nodigt critici van de softwarereus uit om langs te komen bij het bedrijf voor een ‘voeten op tafel’-sessie.
Via het weblog van De Jonge kunnen geïnteresseerden zich aanmelden. De eerste bijeenkomst vindt plaats op vrijdag 21 december, de tweede mogelijkheid is op 18 januari 2008.
“Ik volg de nieuwsberichten en reacties over Microsoft op de voet en merk dat er allerlei meningen zijn over ons bedrijf. Af en toe verbazen die me wel eens”, zegt De Jonge in een toelichting. “Daarom heb ik bij een aantal artikelen een link geplaatst naar mijn blogposting en mensen uitgenodigd om eens bij Microsoft met de voeten op tafel van gedachten te wisselen.”
De deelnemers aan de discussie zijn vrij om gespreksonderwerpen aan te dragen. “Alle onderwerpen zijn goed. We kunnen het hebben over MSN, development tools, OpenXML of het besluit van Heemskerk: wat mij betreft kan het alle kanten op. We hoeven het niet eens te worden, maar het kan geen kwaad om ideeën uit te wisselen. Ik kijk wel uit naar aantal kritische noten: daar kunnen we als organisatie ook beter van worden.”
Polarisatie
“Ik vind het nuttig en interessant om hier tijd aan te besteden”, vertelt De Jonge. “Ik heb het kort besproken met Theo Rinsema, onze algemeen directeur. Die vond het een goed idee en toen heb ik een bericht op mijn weblog gezet. Onze pr-afdeling was daarvan niet op de hoogte.”
Volgens De Jonge is het nadrukkelijk niet de bedoeling dat het een marketingevenement wordt. “Ik heb veel aanvragen gekregen van Microsofters die erbij willen komen zitten, maar die heb ik allemaal afgewezen. Het moet een kleinschalige bijeenkomst zijn, waar we met de voeten op tafel naar de it-wereld kunnen kijken.”
Deelname aan online debatten is niet altijd makkelijk voor Microsoft-medewerkers, zo heeft De Jonge ondervonden. “Ik merk dat het lastig is om vanuit Microsoft een reactie te posten op dit soort discussies. Dat leidt al snel tot polarisatie en dat is niet mijn bedoeling.”
Veiligheidslek
De Nederlandse security-expert Ronald van den Heetkamp klaagde in oktober dat Microsoft vaak niets meer van zich laat horen nadat melding is gedaan van een veiligheidslek. Die klacht was voor De Jonge aanleiding om Van den Heetkamp uit te nodigen om langs te komen.
“Ronald is drie weken geleden langs geweest. We hebben een goed gesprek gehad van een uur, anderhalf uur. Nu staan we regelmatig in contact. Dan denk ik: zo kan het dus ook.”