Vorig jaar had hij nog 110 miljoen, maar nu schat Quote zijn vermogen op zo’n 3 miljoen. Maurice de Hond verdwijnt uit de lijst met 500 rijkste Nederlanders.
Maurice de Hond is niet de enige internetondernemer die het zwaar te verduren heeft. De ineenstorting van de nieuwe economie laat zijn sporen na in de lijst van de 500 rijkste Nederlanders die het zakenblad Quote jaarlijks publiceert.
Naast Maurice de Hond raakten ook Michiel Mol (Lost Boys) en Jeroen Mol (Gorillapark) hun plaats in de lijst met de 500 rijkste Nederlanders kwijt. Vorig jaar was Michiel nog 125 miljoen waard, terwijl Jeroen het met 110 miljoen ook niet slecht deed. Dit jaar blijven ze onder de ondergrens van 75 miljoen die nodig is voor een plaatsje bij de rijkste 500.
Van de toptien van rijkaards die dit jaar uit de Quote 500 vielen, deden er zes wat met internet. En dan rekenen we Ton Risseeuw van Getronics (vorig jaar nog goed voor een waardering van 215 miljoen) en Jacob van Houdt (Dataflex, vorig jaar 140 miljoen) nog niet mee.
Bovendien heeft internetgoeroe Roel Pieper dit jaar de minst benijdenswaardige klassering in de Quote 500. Hij eindigt met een schamele 75 miljoen op de laatste plaats (500). Vorig jaar was Pieper nog het dubbele waard.
Ook John de Mol en Joop van den Ende zagen hun vermogen het afgelopen jaar slinken als gevolg van de crisis in de ict. Hun aandelen Telefonica daalden flink in waarde. Het gevolg: ze zijn nu ruim een miljard gulden lichter in vergelijking met vorig jaar. Medelijden hoeven we met de twee mediatycoons overigens niet te hebben. Quote schat het vermogen van John de Mol nog altijd op 2 miljard gulden; Joop van den Ende is 1,8 miljard waard.
Het is sowieso niet allemaal ellende wat de klok slaat voor de internetondernemers. Nina Brink, die haar aandelen World Online op tijd verkocht, staat met 450 miljoen gulden op 72e plaats. Haar familie zal niet van de honger hoeven om te komen. En daar was het haar uiteindelijk om te doen.