Martijn Bevelander betaalt 25.000 dollar aan FTC

Bevelanders spampartner Brian Westby moet 87.500 dollar betalen. Ook is het Bevelander en Westby verboden om ooit nog de afzender van een ongevraagd commercieel e-mailbericht te vervalsen (‘spoofing’). Dit blijkt uit de schikking die de FTC WebWereld heeft toegestuurd.

Het tweetal mag zich nooit meer schuldig maken aan het gebruik van misleidende onderwerpen van spamberichten, zo staat in de schikking.

Volgens de FTC verstuurde Westby pornografische e-mails met misleidende onderwerpregels, zoals ‘Did you hear the news?’ en ‘New movie info’. Consumenten die dergelijke e-mails openden, werden vervolgens geconfronteerd met ‘seksueel expliciet materiaal’.

De komende drie jaar moeten Bevelander en Westby de FTC op de hoogte stellen als zij verhuizen of als zij een nieuwe baan krijgen. Ook moeten de twee binnen 180 dagen een verklaring indienen waarin zij uiteenzetten op welke manier ze aan de eisen van de FTC voldoen.

Aanvankelijk onderzocht de FTC alleen de spampraktijken van Westby. In september 2003 werd de naam van Bevelander toegevoegd aan de zaak (pdf).

Mega Provider, het bedrijf waar Bevelander werkzaam is, kwam recent in het nieuws toen bleek dat vanaf ip-adressen van deze provider spam werd verstuurd.