Maker en hoster Spamvrij.nl bedreigd

Volgens Rejo Zenger, de maker van de site, was er sprake van ‘dreigementen met claims en fysiek geweld’. Een medewerker van de hostingprovider HostingXS van Spamvrij.nl wil niet zover gaan, maar spreekt wel van ‘een luguber telefoontje’. “Ik heb nog nooit zo’n telefoontje gehad.”

Voor de hostingprovider was het telefoongesprek aanleiding om de site offline te halen. “Het werd ons te heet onder de voeten. We hebben niet de omvang van een hostingprovider, zoals bijvoorbeeld XS4ALL. Daarom kunnen wij ons geen proefproces permitteren. Door de tijd en de kosten die dat vergt, kan de continuïteit van ons bedrijf in gevaar komen”, aldus de medewerker.

Op Spamvrij.nl staan de namen van Nederlandse bedrijven die zich in het recente verleden hebben ingelaten met spammers. Ook de namen van de betrokken providers staan vermeld.

“De meeste van de bedrijven in de lijst hebben goed geluisterd naar de verkooppraatjes van de marketeers van onder meer het inmiddels failliete AbFab, Mega Provider en First Impressions. Die beloven gouden bergen na een minimale investering. Maar wie neemt er na het ontvangen van spam van een ‘kwaliteitsbedrijf’ dat bedrijf nog serieus?”, zo schrijft Zenger in een toelichting op de lijst.

Wat gezeur

HostingXS distantieert zich nu van de site. Zenger vindt dat begrijpelijk, zo schrijft hij. “Het bedrijf in kwestie was zo vriendelijk mij zonder enige tegenprestatie te helpen toen ik hen nodig had. Gezien de aard van de site is ‘wat gezeur’ wel te verwachten, maar de stroom en de aard van de reacties vallen niet langer als ‘wat gezeur’ te classificeren.”

“Voor een bedrijf dat vrijwillig hielp vind ik het meer dan terecht dat zij daar vanaf zien zodra de normale bedrijfsvoering in het gedrang komt.”

Zenger laat zich niet afschrikken door de bedreigingen. De site staat nog steeds online, en is onder meer te bereiken via het adres Spamvrij.nl, maar ook via Zengers homepage bij XS4ALL. Ook zijn er diverse mirrors (kopieën) van de site opgedoken.

Meer informatie over deze zaak is te vinden in de nieuwsgroep nl.internet.misbruik.