Leider oplichtersbende Nigeria krijgt 4,5 jaar cel

Bovendien moet de van oorsprong uit Nigeria afkomstige Chr. T. O. 205.702 euro terugbetalen aan een slachtoffer uit Zwitserland. Een van de andere leden van de oplichtersbende, T.O., moet eenzelfde bedrag betalen, maar komt er met drie jaar celstraf vanaf. De vier andere bendeleden krijgen drieënhalf jaar (M.I.), drie jaar (E.I.A.), tweeënhalf jaar (S.U.) en 301 dagen (C.P.) gevangenisstraf.

Volgens de rechtbank hebben de zes West-Afrikanen (drie uit Nigeria en drie uit Benin) zich schuldig gemaakt aan oplichting. Zij zouden een groot aantal mensen van over de hele wereld hebben bedot met bedelbrieven, e-mails over grote bedragen die overgemaakt moesten worden en berichten over gewonnen loterijen.

De criminelen lokten buitenlanders naar Nederland met beloften over miljoenen dollars die ze zouden kunnen verdienen. Mensen die op dergelijke ‘lucratieve’ voorstellen ingingen, kwamen echter van een koude kermis thuis. De oplichters kwamen uiteindelijk nooit met geld over de brug. De slachtoffers bleven berooid achter.

Zwitser

Een van de slachtoffers, een hoogleraar uit Zwitserland die anderhalve week geleden bij de rechtszaak aanwezig was, betaalde in totaal 482.000 dollar. Het geld zou volgens de zwendelaars onder meer nodig zijn geweest voor het openen van bankrekeningen en de aanschaf van chemicaliën waarmee dollarbiljetten ‘schoongemaakt’ moesten worden.

Als het aan de rechtbank ligt krijgt de Zwitser, die de politie behulpzaam was bij het oprollen van de bende, zijn geld terug.

Of Chr. T. O. en T.O. de Zwitser werkelijk zullen terugbetalen is de vraag. Tijdens de rechtszaak hield Chr. T. O. vol dat hij niets van de oplichterspraktijken af wist. Bovendien ligt het voor de hand dat de twee het geld inmiddels hebben overgemaakt naar hun familie. Als de twee niet betalen, zal hun gevangenisstraf worden verlengd met 360 dagen.