Branchevereniging van internetaanbieders NLIP is niet langer representatief voor de bedrijven die opereren in de consumentenmarkt.
De organisatie heeft op dit punt dan ook geen bestaansrecht meer als belangenbehartiger. Tot die harde conclusie zijn de leden van de vereniging van Nederlandse Internet Providers (NLIP) maandag gekomen.
De internetaanbieders waren maandag in Almere bijeen voor een algemene ledenvergadering. De NLIP heeft uit de bijeenkomst de conclusie getrokken dat de vereniging niet langer als belangenbehartiger van internetaanbieders kan optreden tegenover de overheid en andere partijen. De vereniging werd in 1995 juist opgericht om de belangen van de internetaanbieders te behartigen.
“De vereniging zoekt naar een nieuwe vorm en andere activiteiten die de bedrijven met elkaar verbinden”, schrijft NLIP-voorzitter Ad Huijsmans.
ISPO
De NLIP staat al enige tijd onder druk. Begin dit jaar vond er een forse sanering plaats bij de brancheorganisatie. Het secretariaat werd teruggebracht van acht naar twee personen en directeur Hans Leemans moest het veld ruimen.
Begin december maakten XS4ALL en BIT bekend dat zij uit de NLIP stappen. De twee providers vonden dat de NLIP hen niet goed meer goed vertegenwoordigde. XS4ALL en BIT, die beide bekend staan om hun politieke betrokkenheid, hebben samen het platform ISPO (ISP Overleg) opgericht.
XS4ALL en BIT waren ook de initiatiefnemers voor een open brief aan de Tweede Kamer over de plannen om een bewaarplicht voor zogeheten verkeersgegevens (bijvoorbeeld alle adressen van webpagina’s die abonnees van providers bezoeken) in te stellen. Uiteindelijk ondertekenden ruim 180 Nederlandse providers deze brief.