Kritiek op Wired na arrestatie klokkenluider

Heeft Wired een dubieuze rol gespeeld bij de arrestatie van een klokkenluider die een schokkende Irak-video heeft laten uitlekken?

De arrestatie van de 22-jarige inlichtingenspecialist Bradley Manning die ervan wordt verdacht dat hij een video van een Amerikaanse schietpartij in Irak heeft laten uitlekken via Wikileaks, heeft geleid tot forse kritiek op Wired. Manning werd gearresteerd nadat hij aan de voormalige hacker Adrian Lamo had verteld dat hij verantwoordelijk was voor de publicatie van een schokkende video uit 2007 waarin te zien is hoe Amerikaanse soldaten vanuit een Apache-helikopter het vuur openen op mensen in Bagdad.

Ook vertelde Manning aan Lamo dat hij een kwart miljoen geheime berichten van het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken had doorgespeeld aan Wikileaks. Nadat Lamo een paar dagen met Manning had gechat, besloot hij hem aan te geven. Lamo deed dat naar eigen zeggen omdat hij vreesde dat er levens op het spel stonden.

De voormalige hacker Kevin Poulsen van Wired was de eerste dieberichtte over de arrestatie van Manning. Gezien de betrokkenheid van Lamo hoeft dat niet te verbazen: de twee kennen elkaar al jaren en Poulsen schrijft regelmatig over Lamo die in 2004 werd veroordeeld wegens het hacken van The New York Times.

In een stuk op Salon.com uit Glenn Greenwald forse kritiek op de manier waarop Lamo en Poulsen te werk zijn gegaan. Zo vertelde Lamo in zijn chatgesprekken met Manning dat hij journalist was en dat hij zijn bronnen zou beschermen. In plaats van woord te houden, gaf Lamo de 22-jarige inlichtingenspecialist aan.

Als Manning inderdaad verantwoordelijk is geweest voor het uitlekken van de Apache-video (zoals hij zelf claimt), dan is hij een belangrijke klokkenluider waarvoor journalisten juist op de bres zouden moeten staan, vindt Greenwald. ‘In dat geval is hij een nationale held, vergelijkbaar met Daniel Ellsberg’, aldus Greenwald. Ellsberg werd begin jaren zeventig een bekende klokkenluider toen hij geheime stukken over de besluitvorming rond de Vietnam-oorlog openbaar maakte.

Overigens bagatelliseert Poulsen de betrokkenheid van Wired bij de arrestatie van Manning. Lamo zou de chatlogs pas aan Poulsen hebben gegeven toen hij al in gesprek was met de Amerikaanse autoriteiten.

Dit artikel verscheen op Bright.nl.