Kranten bijten in het stof tegen Vacaturebank

Op site van de Nationale Vacaturebank is een groot aantal vacatures verzameld afkomstig van de dagbladen van deze twee uitgevers. PCM en Wegener willen dat de site daarmee stopt. PCM en Wegener menen dat het verkeer naar hun eigen vacaturesites, Clickwork en JobTrack, afneemt door de activiteiten van de Nationale Vacaturebank.

Volgens PCM en Wegener maakt de Nationale Vacaturebank inbreuk op het databankrecht door de vacatures uit de kranten over te nemen. De uitgevers vonden daarvoor echter geen gewillig oor bij de rechter.

Volgens de rechter is het de vraag of de kranten voldoen aan de definitie van een databank. “Een wezenlijk kenmerk van de databank is dat zijn inhoud bestaat uit een verzameling van gegevens die systematisch of methodisch geordend zijn.”

Jan-Peter Cruiming van de Nationale Vacaturebank is ingenomen met de uitspraak, zo laat hij in een persbericht weten. “PCM en Wegener wilden onze bedrijfsvoering in belangrijke mate frustreren. (…) Het is duidelijk dat ze dit doen om Nationale Vacaturebank van de markt te drukken, ten voordele van hun eigen jobsites.”

Stuitend

Volgens Christiaan Alberdingk Thijm zouden de krantenuitgevers ook blij moeten zijn met de uitspraak. “Wat PCM en Wegener eisten, komt neer op een verbod om feitelijk informatie en nieuwsfeiten uit de krant over te nemen. Duidelijk is dat de vrije nieuwsgaring en persvrijheid daar niet mee gebaat zouden zijn.”

Joris van Manen, advocaat van PCM en Wegener, is ‘buitengewoon verrast’ over de uitspraak. “Blijkbaar vindt de rechter het goed dat de Nationale Vacaturebank 40.000 advertenties van de kranten overneemt en daarmee enkele tientallen miljoen euro’s voor het acquireren en bewerken van die advertenties uitspaart.”

Van Manen zal nog volgende week een hoger beroep aanhangig maken. “We gaan naar het Hof in Leeuwarden. Het is stuitend dat de Nationale Vacaturebank hiermee weg komt. Dit moet in hoger beroep rechtgezet worden.”