Opsporingsdiensten en justitie werken ontwikkelingen tegen die de massale acceptatie van het gebruik van cryptografie mogelijk maken.
Dat zegt Maurice Wessling van de privacyorganisatie Bits of Freedom. Hij baseert zijn uitspraak op de informatie die staat in het conceptrapport en de notulen van een door de overheid ingestelde werkgroep die zich bezighoudt met zogeheten Trusted Third Parties (TTP) diensten.
Een TTP is een partij die diensten aanbiedt om elektronische gegevensuitwisseling betrouwbaar te maken, bijvoorbeeld door versleuteling. Het bekendste voorbeeld hiervan is Verisign, een Amerikaans bedrijf dat certificaten uitgeeft waarmee sites hun authenticiteit kunnen garanderen. In de toekomst zullen er echter ook TTPs komen die de communicatie voor bedrijven en particulieren zullen versleutelen, zo is de verwachting.
TTPs maken het de ontvanger van een bericht dan mogelijk om vast te stellen of de afzender ook daadwerkelijk de persoon of instantie is waarvoor hij zich uitgeeft. In Nederland zijn op dit moment onder meer bedrijven als Philips, de Rabobank, Coopers & Lybrand en PTT Post geïnteresseerd in het oprichten van TTPs.
Werkgroep
Volgens het rapport van de Technische Werkgroep Rechtmatige Toegang zullen dergelijke TTPs hun sleutels ter beschikking moeten stellen aan inlichtingendiensten en justitie als die daarom vragen. In de Wet op de Inlichtingen en Veiligheidsdiensten zal dat worden vastgelegd. De TTPs moeten hun diensten daartoe zo inrichten dat Justitie ook te allen tijde de sleutels kunnen opvragen. Doen ze dat niet uit eigen beweging, dan zal er nieuwe wetgeving moeten komen om de TTPs daartoe te dwingen, zo meent de werkgroep.
Pretty Good Privacy
Volgens Wessling zouden TTPs echter van groot belang kunnen zijn voor de acceptatie van het gebruik van encryptie bij communicatie via internet. “Het gebruik van bestaande encryptie-technieken, zoals Pretty Good Privacy, is marginaal en zal dat ook blijven. Voor veel mensen is zo’n systeem met sleutels gewoon te ingewikkeld. TTPs zouden dergelijke diensten echter wel voor een groot publiek aantrekkelijk kunnen maken.”